Actie griepvaccins voor kwetsbare mensen van start

Share this:

Voor wie tot een risicogroep behoort is een griepvaccinatie, dit jaar nog meer dan anders, erg belangrijk. Stad Oostende organiseert samen met partners uit de gezondheidszorg voor iedereen die chronisch ziek is, gratis en laagdrempelige inentingsmomenten. Zo wordt ook een moeilijk bereikbare doelgroep beschermd tegen het griepvirus.

Zich laten vaccineren tegen de griep is dit jaar, meer dan anders, belangrijk voor wie tot een risicogroep behoort. Daarom biedt de overheid vaccins aan voor chronisch zieke mensen. Toch zien we dat niet iedereen hier gebruik van maakt. Een kleinere groep zet moeilijk de stap naar een arts, ondanks hun problematiek. Vaak komt dit door een lastigere financiële situatie of door andere drempels. Daarom biedt Stad Oostende, samen met partners in de gezondheidszorg, het vaccin gratis aan voor die moeilijk bereikbare groep.

Zorg raakt niet tot bij iedereen

In Oostende en Bredene zijn 34.400 burgers chronisch ziek (cijfers uit 2018). Ze lijden aan langdurige of complexe aandoeningen, zowel fysiek als mentaal. Het gaat niet alleen over ouderen, maar dus ook over jonge mensen met ernstige fysieke en/of mentale beperkingen.

Schepen van Welzijn Natacha Waldmann: “De grootste groep heeft een sterk netwerk om op terug te vallen en vindt zijn weg in de gezondheidszorg, maar sommige mensen dragen ook andere problematieken met zich mee en raken sneller geïsoleerd. We stellen vast dat zeker binnen deze groep, mensen zichzelf soms noodzakelijke medische zorg ontzeggen. Daar willen we met Stad Oostende iets aan doen”.

Liesbeth Moortgat, coördinator koepel SIBE: “Met het samenwerkingsplatform SIBE (“Samen Is Beter”) werken we aan een betere zorg voor chronisch zieke mensen. In Oostende en Bredene samen zijn er op vandaag meer dan 1.000 chronisch zieken die een heel jaar lang geen enkele keer contact hadden met een arts. Met dit gratis aanbod proberen we die groep nu te bereiken.”

Collectief aanbod In een eerste fase richt de campagne zich op de groep 50-plussers met een laag inkomen, dat zijn 508 mensen in Oostende en Bredene. In de week van 7 december is er heel de week gevaccineerd op verschillende locaties in de stad. Mensen werden hiervoor uitgenodigd per brief en ook telefonisch gecontacteerd door de ziekenfondsen. Het aanbod is gratis, waar deze groep normaal een opleg van 2,50 euro betaalt. Zo worden drempels maximaal weggenomen.

De Eerstelijnszone Oostende-Bredene trekt mee aan de kar. Marie Vandevivere, coördinator ELZ-OB: “Preventie loont, dat beseffen mensen sinds de coronapandemie nog meer dan anders. Toch zijn er mensen die medische zorg mislopen of zelfs ontlopen. Met deze vaccinatie-actie kunnen we heel laagdrempelig inzetten op contact met de doelgroep en zo een brug proberen slaan naar verdere medische begeleiding. Daarom hebben we vanuit de Eerstelijnszone de nodige vaccins aangekocht en mee deze actie gecoördineerd.”

Uniek project

“Deze actie is uniek in Vlaanderen en dient ook als proefproject voor eventuele toekomstige vaccinatiecampagnes. Het is erg fijn dat zoveel partners hier mee hun schouders onder hebben gezet", besluit Schepen Waldmann.