Expo 'Head Turning' laat mensen met dementie aan het woord

Share this:

In opdracht van Stad Oostende werkte kunstenaar Rik Delrue drie jaar lang aan ‘Head Turning’, een sociaal-artistiek project in het kader van Dementievriendelijk Oostende. Het kunstproject wil het isolement doorbreken dat mensen met dementie ervaren en bundelt de verhalen en ervaringen van Rik Delrue op een artistieke manier in woord en beeld(ende kunst). Het resultaat is vanaf 3 december 2022 tot 29 januari 2023 te zien in de Venetiaanse Gaanderijen.

Drie jaar lang verzameldekunstenaar Rik Delrue verhalen en ervaringen rond dementie. De resultaten bundelt hij in de nieuwe expo ‘Head Turning’, die op 3 december 2022 opent in de Venetiaanse Gaanderijen. De expo wil dementie in de stad in kaart brengen, mensen die ermee kampen aan het woord laten en hun verhalen delen met alle inwoners en bezoekers van de stad.

Rik Delrue ging niet alleen op bezoek bij patiënten, maar ook bij hun familie, begeleiders, verpleegkundigen en dokters. De expo toont een selectie van hun getuigenissen. De scenografie van de expo weerspiegelt de desoriëntatie die mensen met dementie ervaren.

Het is de eerste keer dat er een participatief project opgenomen wordt in de kalender van de Venetiaanse Gaanderijen. Dit gebeurde wel al een aantal keer op kleinere schaal in de Nieuwe Gaanderijen. Het unieke van dit project is het diepgaande en langdurige traject dat eraan voorafging, en dat nu landt tijdens een expo vol verhalen in de vorm van quotes, video’s en andere vormen van beeldende kunst.

Levensverhalen als vertrek– en eindpunt

De vele gesprekken met Oostendenaars, patiënten met dementie, maar evenzeer mensen uit hun nabije omgeving en professionals uit de zorgsector, vormen voor curator Rik Delrue het vertrek- en het eindpunt van het project. Het zijn stuk voor stuk universele verhalen, herkenbaar in hun verdriet, gevoelens en de zoektocht naar geluk.

Rik Delrue aan het woord: “patiënten met dementie kunnen – in tegenstelling tot wat velen denken – nog intens gelukkig zijn. Dat is me vooral bijgebleven. Ik ben bijzonder blij met de gesprekken met patiënten met jongdementie. Dankzij hen kreeg ik een nog betere kijk op de ziekte.”

Via het project ‘Head Turning’ wil Rik de verschillende lagen van de ziekte afpellen als van een ui en dementie bespreekbaar maken bij het publiek.

Dementievriendelijk Oostende

De expo kadert binnen het ruimere project ‘Dementievriendelijk Oostende’. Stad Oostende ziet het als haar taak om mensen met dementie en hun omgeving mee te ondersteunen. Dit door hen wegwijs te maken in de hulpverleningsinstanties en door alle nuttige informatie over dementie te bundelen.

“Oostende is een warme en sociale stad waar we proberen om iedereen te betrekken. We zijn allemaal Oostendenaar, ook wie leeft met dementie. Zeker in een stad als Oostende, waar mensen graag komen wonen na hun pensioen, verdient dit extra aandacht. Daarom wil Oostende zich inzetten als dementievriendelijke stad”, besluit Natacha Waldmann, schepen voor Welzijn en Zorg.

Praktisch: Expo in de Venetiaanse Gaanderijen Oostende

Van 3 december 2022 tot en met 29 januari 2023

Open dinsdag t.e.m. zondag van 14.00 tot 17.00 uur

Info en tickets via www.oostende.be/headturning

Extra info via UiTloket, uit@oostende.be of 059 25 81 41 (tijdens de openingsuren van het UiTloket)

Foto: copyright Jürgen Vanhoof 

Natacha Waldmann

Schepen van Zorg, Welzijn & Onderwijs

T 059 25 84 59

Graag contact opnemen? Stuur ons een bericht.

e-mail