Extra middelen voor TEJO

Share this:

De Vlaamse jeugd krijgt steeds vaker te kampen met psychische problemen. De Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheidszorg schat het aantal jongeren met een psychologische problematiek op 80.000. Ook in Oostende zien we een grote groep erg kwetsbare jongeren.Sinds 2017 is TEJO actief in Oostende met een flexibel, rechtstreeks toegankelijk aanbod door vrijwillige therapeuten. Stad Oostende gelooft in dit aanbod, want het voorziet extra middelen.

Probleemsituaties bij jongeren zijn vaak zeer divers en complex. Hulpverlening is echter geen evidentie. In het jaarverslag Jeugdhulp 2019 lezen we dat 1 op 4 jongeren na 4,5 maand nog steeds geen behandeling kon opstarten. Wachtlijsten zijn vooral bij 6 tot 11-jarigen een probleem. Er is dringend nood aan extra capaciteit binnen de sector van de Geestelijke Gezondheidszorg om de diverse en vaak complexe problematieken bij jongeren aan te pakken. Hiervoor biedt TEJO een uitweg.

 Schepen voor Welzijn en Zorg Natacha Waldmann: “Dit aanbod is broodnodig in onze Stad, willen we de lange wachtlijsten voor een stuk opvangen. Een rechtstreeks toegankelijk, kortlopend aanbod helpt om de hoogste nood te lenigen. Dit wil de Stad in de komende jaren versterken. Daarom werd de subsidie voor TEJO verhoogd van 14.000 naar 20.000 euro voor de komende 6 jaar.”

 TEJO biedt in Vlaanderen laagdrempelige, therapeutische hulpverlening aan jongeren tussen 10 en 20 jaar, kortdurend, onmiddellijk, anoniem en gratis. De dienstverlening gebeurt door professionele therapeuten en onthaalmedewerkers op vrijwillige basis.

 Ann Everaert, voorzitter van TEJO Oostende, verduidelijkt: “Dit engagement vraagt een heel grote inzet en heel veel energie. In alle TEJO-huizen stellen we helaas vast dat therapeuten, vaak door verandering in hun persoonlijke of werksituatie, dit engagement niet langer kunnen opnemen. Alhoewel ze het project zeer genegen zijn en blijven. Ook TEJO Oostende zoekt momenteel dringend gekwalificeerde therapeuten die wekelijks of tweewekelijks 2 of 3 u therapie willen geven.”

De therapeuten werken allemaal kortdurend en oplossingsgericht, vanuit hun eigen therapeutisch denkkader. Dit is een expliciete keuze in de TEJO-werking. De therapie heeft als hoofddoelstelling de jongeren te deblokkeren en hen opnieuw in hun kracht te zetten. Op die manier komt TEJO preventief tegemoet aan dringende hulpvragen zodat de probleemsituatie niet verder escaleert en de jongeren in een vroeg stadium geholpen worden.

“TEJO Oostende droomt ook van een overleg met alle jeugdhulpverleners binnen Oostende. We hadden al een eerste kennismakingsronde en plannen binnenkort een vervolg. We hopen dat de Stad Oostende dit kan faciliteren. Door overleg kunnen we elkaar immers beter leren kennen, mogelijke problemen bespreken, meer afstemmen en zo jongeren nog efficiënter doorverwijzen”, geeft Ann Everaert nog mee.

“TEJO is een belangrijke speler voor ons wat betreft geestelijke gezondheidszorg. Maar ook voor heel wat scholen, jeugdhuizen, etc zijn ze een cruciale partner. We willen hen dan ook de kans bieden om hun werking in onze Stad zo goed mogelijk te verankeren. Geestelijke gezondheid is een basisvoorwaarde om volwaardig deel te kunnen nemen aan de samenleving. Daar zetten we op in met het gezondheidsbeleid van de Stad.”, voegt Schepen Waldmann toe.

Ben je kandidaat therapeut? Neem dan contact op via: bestuur.oostende@tejo.be