Extra psychologische ondersteuning personeel WZC's

Share this:

Stad Oostende stapt mee in een project van de Koning Boudewijnstichting waardoor er extra psychologische ondersteuning komt voor het personeel uit de woonzorgcentra A. Lacourt en de Boarebreker. "We hopen de emotionele impact van de coronacrisis op onze medewerkers hiermee te helpen opvangen", zegt Schepen voor Welzijn en Zorg Natacha Waldmann.

De woonzorgcentra van Oostende kunnen mee instappen in een initiatief van de Koning Boudewijnstichting (Fonds Dr. Daniël De Coninck) waarbij medewerkers gratis psychologische ondersteuning kunnen krijgen. Die ondersteuning zullen ze krijgen via Liantis, een erkende externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, die ook partner is in het project.

De voorbije maanden waren heel intensief voor de medewerkers van de woonzorgcentra. Tijdens de coronacrisis werd duidelijk dat zorgmedewerkers in crisismomenten nog een tandje hoger schakelen dan anders: er werden vaak extra uren gepresteerd om bewoners de nodige zorg te kunnen bieden. Schepen Natacha Waldmann: "Ook de emotionele impact van de strenge coronamaatregelen zijn niet te onderschatten. In het heetst van de strijd hadden medewerkers niet de tijd om alle indrukken die ze opdeden te verwerken. De psychologische belasting laat zich vaak pas nadien voelen, hierop anticiperen is nodig."

Groepssessies en individuele gesprekken

Stad Oostende wil al zijn medewerkers de nodige ondersteuning bieden en heeft zelf een goed uitgebouwde interne dienst voor preventie en bescherming op het werk. Het project van de Koning Boudewijnstichting is een extra opportuniteit om in te spelen op de bijzondere situatie in de zorgsector.

In de projectoproep ‘Versterking van de woonzorgcentra’ werden 30 sterke projecten geselecteerd die directies en personeel van woonzorgcentra ondersteunen. Dit project van LIANTIS combineert groepssessies in mentale weerbaarheid  met  individuele psychologische begeleiding van de zorgverleners. "Zo wordt de veerkracht van het zorgpersoneel versterkt en blijft de kwaliteit van de zorg verzekerd, ook in moeilijke omstandigheden”, aldus Luc Tayart, Afgevaardigd bestuurder van de Koning Boudewijnstichting.

De bijkomende ondersteuning van Liantis bestaat uit verschillende begeleidingsvormen. Naast overlegmomenten met de leidinggevenden zijn er ook groepsessies en individuele gesprekken voorzien. In groep wordt de mentale weerbaarheid versterkt terwijl in de gesprekken individuele psychosociale begeleiding wordt geboden.

"Het is ontzettend belangrijk dat ook gezondheidsmedewerkers de nodige psychosociale ondersteuning krijgen na deze impactvolle periode waarin ze zichzelf vaak helemaal weggecijferd hebben om de bewoners zo goed mogelijk bij staan”, klinkt het bij Liantis.