Minder psycho-farmaca in woonzorgcentra

Share this:

Het medicatiegebruik bij ouderen is hoog. Bewoners van woonzorgcentra nemen dagelijks gemiddeld acht geneesmiddelen, waarvan zeven chronisch of reeds langer dan drie maanden. Het aandeel psychofarmaca (geneesmiddelen voor de behandeling van psychiatrische aandoeningen en psychologische problemen) is groot. Onderzoek in 76 Belgische woonzorgcentra toonde aan dat 79% van de bewoners één of meerdere psychofarmaca gebruikte. Van alle bewoners nam namelijk 54% slaap- en kalmeermiddelen, 40% antidepressiva en 33% antipsychotica. Het gebruik van deze psychofarmaca is niet onschuldig. Langdurig gebruik van zulke medicatie gaat bij ouderen vaak gepaard met het verminderen van de levenskwaliteit en geeft heel wat nevenwerkingen. Men is verdoofd, afwezig ... Psychofarmaca verhogen het valrisico en hebben een negatieve invloed op het geheugen.

Minder psychofarmaca zou dus beter zijn. Maar dat is geen eenvoudige opdracht. Het vraagt een aangepast beleid in woonzorgcentra.

Om woonzorgcentra te ondersteunen en handvatten aan te reiken om met deze thematiek om te gaan, organiseert het Stedelijk Drugbeleid in samenwerking met het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Noord-West-Vlaanderen op 28 januari een informatiesessie voor alle Oostendse woonzorgcentra. Tijdens de infosessie wordt stilgestaan bij wat psychofarmaca precies zijn en hoe je er in een woonzorgcentrum mee om kunt gaan. Naast het bespreken van mogelijke alternatieven en praktische handvatten, is er ruimte voor vragen en uitwisseling van 'good practices'. De huisartsenkring en de apothekersvereniging zijn geïnformeerd over dit initiatief, gezien zowel huisartsen als apothekers sleutelfiguren zijn om met deze problematiek om te gaan.

De vorming richt zich naar alle afdelingsverantwoordelijken, (hoofd)verpleegkundigen en coördinerende raadgevende artsen (CRA) van de Oostendse woonzorgcentra. Het initiatief sluit mooi aan bij het Vlaams project gezondheidspreventie (https://www.zorg-en-gezondheid.be/procesbegeleiding-preventie-voor-de-setting-zorg-en-welzijn) waarbij een woonzorgcentrum een beroep kan doen op gratis procesbegeleiding. Het voorkomen van overmatig gebruik van psychofarmaca was een van de vier mogelijke thema's. Het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) van Noord-West-Vlaanderen is gespecialiseerd in dit thema. Veerle Lowage van het CGG begeleidt in onze regio dit project rond het thema psychofarmaca. Zij zal dan ook de informatiesessie leiden.

WZC Sint-Elisabeth tekende in op het Vlaams project deelt haar ervaringen met andere woonzorgcentra delen.