'Myriam 2.0' helpt vrouwen op weg

Share this:

Oostende telde in augustus 1.304 gezinnen met een leefloon. Daarvan zijn er 187 personen alleenstaand met kinderen, bijna uitsluitend vrouwen. Vrouwen zijn een specifieke aandachtsgroep voor Stad Oostende in de bestrijding van kansarmoede. In het Miriam-project zetten vrouwen samen stappen vooruit in een individueel begeleidingstraject en groepsbijeenkomsten.

Stad Oostende zet al langer in op een intensieve begeleiding van leeflooncliënten. Voor de mensen met arbeidskansen wordt er zeer sterk begeleid naar werk toe. Maar voor een aantal mensen komt dit nog te vroeg en zijn de drempels te hoog.

Deze vlieger gaat zeker op voor alleenstaande vrouwen met kinderen. Deze groep cliënten wordt ook begeleid, maar dan op ‘sociaal vlak’: zelfbeeld en zelfvertrouwen versterken, werken met je omgeving, sociaal netwerk opbouwen…  Gespecialiseerde maatschappelijk werkers werken intensief met cliënten op verschillende levensterreinen: persoonlijkheid, relaties, gezin, opvoeding, vrije tijd, sociale zekerheidsrechten, budget, enz. 

 Het project Miriam verdubbelt deze inspanningen

In het kader van Miriam wordt deze begeleiding immers opgedreven voor 15 cliënten uit de doelgroep. De individuele begeleiding krijgt voor 1 jaar lang ongeveer het karakter van een buddy-werking. De maatschappelijk werkster komt echt zeer nabij in het leven van de cliënt. Daarbij is de maatschappelijk werkster extra bereikbaar.

Groepssessies

En daar blijft het niet bij. De intensieve trajectbegeleiding wordt aangevuld met tweewekelijkse groepsessies. Gedurende 1 jaar komt de groep van 15 alleenstaanden regelmatig samen op vrijdag. Na een gezamenlijk ontbijt bespreken ze allerlei onderwerpen. Soms komt er een spreker. Bijvoorbeeld over gezonde voeding, bijvoorbeeld over ‘goed genoeg ouderschap’, bijvoorbeeld over sociale huisvesting. Af en toe worden er leuke activiteiten gedaan samen met de kinderen. En er wordt ook kennis gemaakt met de kinderopvanginitiatieven in de stad, de sociale kruidenier, de leerwinkel,…”, aldus Natacha Waldmann, Schepen van welzijn, zorg en onderwijs.

 Magda De Meyer, voorzitter van de Vrouwenraad:  “Deze groepssessies zetten vrouwen in hun kracht. In Miriam zijn die alleenstaande vrouwen niet zomaar weerloze deelnemers, integendeel. Iedereen brengt zijn geschiedenis mee, maar iedereen brengt ook zijn eigen ervaring, groeikracht, draagkracht, creativiteit en potentie mee. In de groepsbijeenkomsten komt dat allemaal samen!”

 Het Miriam-project is een initiatief van de Vrouwenraad, de POD Maatschappelijke Integratie, CIRTES (UC Louvain) en verschillende steden (Oostende, Genk, Antwerpen, Brussel, Bergen en Luik). De deelneemsters zijn dus allemaal alleenstaande moeders met jonge kinderen die een leefloon ontvangen.

 Op vrijdag 18 oktober 2019 is er een officiële diploma-uitreiking voor de deelneemsters van het project.  Iedereen krijgt een diploma uit handen van Natacha Waldmann en Magda Demeyer. Iedereen krijgt ook een mooi fotoboek mee met schitterende herinneringen aan een jaar lang samen-werken.

 

 “Het is nu reeds duidelijk dat er mooie resultaten geboekt worden. Zo zijn 3 deelneemsters gestart met een opleiding, drie anderen zijn intussen tewerkgesteld en één deelneemster loopt stage in een ontmoetingscentrum. Enkele deelneemsters stromen door naar het vrouwenproject van Stad Oostende, een verder opleidingstraject”, besluit Schepen Waldmann.