Oostende bestrijdt kansarmoede met Klipper

Share this:

Stad Oostende kreeg in het kader van de Europese Kindgarantie een federale subsidie toegekend van 120.017,35 euro. Armoedebestrijding is voor Stad Oostende een absolute topprioriteit. Samen met De Katrol zullen nu dankzij de opstart van het project KLIPPER specifiek gezinnen ondersteund worden die na een lange werkloosheid terug aan de slag gaan.

kid.jpgOp 14 juni 2021 werd de Europese Raadsaanbeveling omtrent de Kindgarantie aangenomen. Deze Kindgarantie past in een bredere EU-strategie voor kinderrechten en de Europese pijler voor sociale rechten. De Kindgarantie is gericht op het helpen van kinderen die in een vicieuze cirkel van armoede en sociale uitsluiting leven door gratis en effectieve toegang tot onderwijs, andere school-activiteiten en sociale diensten te verzekeren. Concreet spreken we dan over opvang, onderwijs, gezondheidszorg en effectieve toegang tot gezonde voeding en passende huisvesting.

Federale subsidie

De kinderarmoede-index ligt in Oostende hoog. Daarom besliste Stad Oostende in 2019 al om van armoedebestrijding een absolute topprioriteit te maken. Eerder dit jaar besliste de federale overheid om bijkomende middelen vrij te maken voor de Kindgarantie. Dit houdt in dat er extra inspanningen komen om basisrechten op vlak van gezondheid, inkomen, huisvesting, school, opleiding,… te garanderen. Via de gezinnen. "We zijn heel blij met de federale subsidie van 120.017,35 euro. Hiermee kunnen we extra inzetten op gezinnen die we nu moeilijker bereiken en zo nog beter de armoede aanpakken," aldus Natacha Waldmann, schepen van Welzijn. Concreet slaat Stad Oostende de handen in elkaar met De Katrol. Het doel is om gezinnen, waar men na een lange periode van werkloosheid terug aan het werk gaat, daarbij te ondersteunen.

Klipper

Schepen Waldmann: "De combinatie werk en gezin is áltijd een evenwichtsoefening. Wanneer mensen na een lange periode van werkloosheid terug aan de slag gaan, is dat soms een extra drempel om vol te houden. Sommige reductietarieven vallen weg, en ook kinderopvang kan soms een kluwen zijn. Daarom richten we ons op deze doelgroep, die die extra steun goed kan gebruiken om definitief uit de armoedecirkel te geraken."

Stad Oostende koos hiervoor het project KLIPPER, een innovatief project in samenwerking met de Katrol waarbij gezinnen toegeleid worden naar geschikte opvang en vrijetijdsactiviteiten, maar ook steun wordt geboden rond thema's als gezonde voeding of het opbouwen van een sociaal netwerk. "We kunnen met KLIPPER echt een verschil maken. Als men begint te werken, moet het gezin zich kunnen herstructureren. Wij helpen daarbij en zoeken mee naar een goede, duurzame balans werk-privé," stelt Katrien Sabbe van vzw De Katrol.

Samenwerking

Het project is aanvullend aan de mogelijke financiële steun vanuit de dienst Rechtenverkenning voor bijvoorbeeld een tussenkomst in de facturen van (buitenschoolse) kinderopvang, schoolmaaltijden, vrije tijd... Klipper richt zich nu bijkomend op gezinnen die:

  • één of meerdere minderjarige kinderen hebben;
  • geen actief dossier hebben bij het OCMW;
  • de laatste 3 maanden niet gewerkt hebben of die het voorbije jaar aan een lage werkintensiteit gewerkt hebben;
  • terug aan het werk gaan of een zeer concreet vooruitzicht hebben (vb. ondertekend arbeidscontract) tot werkhervatting binnen de 3 maanden.