Oostende gaat weer helemaal veggie!

Share this:

In maart vindt een nieuwe editie plaats van de VeggieChallenge. De VeggieChallenge is een gratis online coachingsprogramma van EVA vzw dat mensen inspireert om de hele maand minder vlees te eten. Ook Stad Oostende doet terug mee en wil zoveel mogelijk Oostendenaars warm maken om de VeggieChallenge aan te gaan en in te schrijven voor de campagne.

1 op 2 Belgen zegt dat ze graag minder vlees willen eten. Onder het motto ‘Alles kan Veggie’ lanceert EVA vzw op 1 maart 2022 de derde editie van de VeggieChallenge. De VeggieChallenge is een gratis online coachingsprogramma dat mensen inspireert om 30 dagen lang minder vlees te eten. Goed voor je lijf, de planeet en je smaakpapillen. Uit onderzoek blijkt dat 90% van de deelnemers ook na de deelname meer plantaardig blijft eten. Meedoen aan de VeggieChallenge kan jouw leven dus veranderen! Toch zin in een stukje vlees of vis? Kies dan bij voorkeur voor een lokaal, smaakvol stukje, minder maar beter.

Ook Stad Oostende doet mee

Je kiest zelf of je een maand volledig veggie of vegan wil proberen of liever begint met een paar vleesvrije dagen in de maand. In het kader van de voedselstrategie ‘Oostende Oogst’ en het Europees project ‘Foodshift 2030’ doet ook Stad Oostende terug mee. We willen Oostendenaars die graag meer veggie willen ontdekken warm maken om de VeggieChallenge aan te gaan.

Schepen Silke Beirens: "Ook dit jaar kunnen we met Stad Oostende in de prijzen vallen! De stad met de beste ‘Veggie Burgers’ - het hoogste percentage aan deelnemende inwoners - wint de VeggieChallenge 2022 Award! In 2021 haalden we de tweede plaats, na Leuven. Daarom roep ik alle Oostendenaars op om massaal deel te nemen. Mischien kapen we dit jaar wel de eerste plaats weg!"

Kookworkshops

Omdat meer en meer mensen interesse hebben in vegetarische maaltijden, investeert Stad Oostende ook in opleiding. Zo komen er kookworkshops voor onthaalouders en kinderdagverblijven, voor chefs van grootkeukens en voor restaurants. Voor deze laatste werd topchef Pieter-Jan Lint aangetrokken, die  binnenkort zijn eigen gastronomisch plantaardig restaurant opent in Gent.

Horeca springt mee op de kar

Ook de Oostendse horeca zal haar beste beentje voor zetten: restaurants kunnen inschrijven om (meer) inspirerende vegetarische gerechten op de kaart te zetten.

Er zijn ook acties voor het stadspersoneel. De keuken voorziet een extra veggie en vegan aanbod. Collega’s worden uitgedaagd om elkaar te inspireren met originele acties. Uit de inzendingen wordt een winnaar getrokken die een restocheque van 25 euro wint.

Daarnaast wordt een veggie quiz georganiseerd en kunnen medewerkers zich inschrijven voor een kookworkshop rond klassieke gerechten in veggie-versie of vegetarisch broodbeleg. Deze kookworkshops zullen in de toekomst ook als teambuilding kunnen gevolgd worden.

Tal van extra activiteiten

Wil jij meer kookinspiratie of informatie over plantaardige voeding? Dan kan je terecht in de Bibliotheek op de speciale Veggie-boekenstand in maart. Tal van Oostendse organisaties zoals OHK, FMDO, Horizon Educatief, Buitengoed en de Kinderboerderij organiseren ook zelf een activiteit in het kader van de VeggieChallenge.

Meer info en het volledige programma op www.oostende.be/veggiechallenge. Inschrijven om deel te nemen, kan gratis op www.veggiechallenge.be.

Natacha Waldmann

Schepen van Zorg, Welzijn & Onderwijs

T 059 25 84 59

Graag contact opnemen? Stuur ons een bericht.

e-mail