Oostende schenkt schaakborden aan De Branding

Share this:

Het project 'Schaken op school' is al jaren een groot succes in de Oostendse basisscholen. BuSO De Branding in Oostende, een school voor leerlingen met autisme, wil graag van start gaan met een eigen invulling van het schaakproject. Om dit project een mooie start te geven, schenkt Stad Oostende hen 10 schaakborden.

Het project ‘Schaken op School’ wil schaken binnenbrengen in de Oostendse scholen. Schaken krijgt een plaats binnen de lesuren, zodat leerlingen extra geprikkeld worden om hun cognitieve vaardigheden te ontwikkelen. Stad Oostende werkt daarvoor al een tijdje samen met de Koninklijke Oostendse Schaakkring (KOSK).

Schaakpeters en schaakmeters

De ondersteuning van de Oostendse lagere scholen gebeurt via 'schaakpeters' en 'schaakmeters'. Zij helpen mee om lesvoorbereidingen te maken met de leerkrachten, wonen de schaaklessen op school bij en nemen er ook actief aan deel. Dit initiatief maakt ook deel uit van het Meerjarenplan van Stad Oostende voor 2020-2025.

Het project beperkt zich tot de leerlingen van de Oostendse basisscholen. Secundaire school voor Buitengewoon Onderwijs De Branding wil nu graag ook van start gaan met een eigen initiatief. Ze willen hiermee hun leerlingen met autisme warm maken voor schaken en hen zo ook ondersteunen op vlak van sociale vaardigheden.

Positieve ervaring bij kinderen met autisme

"Gezien de positieve ervaringen met schaken bij de leerlingen van het Medisch Pedagogisch Instituut ‘De Vloedlijn', waar ook een auti-werking is, verwachten we dat het project ook een succes kan worden in het secundair onderwijs voor die doelgroep. Daarom besliste Stad Oostende - na positief advies van samenwerkingspartner KOSK - om 10 schaakborden en bijhorende stukken te schenken aan De Branding", besluit schepen van Onderwijs Natacha Waldmann.