Oostends ouderenbeleid uit de startblokken

Share this:

Oostende kent als centrumstad in Vlaanderen een uitzonderlijke, dubbele vergrijzing. Niet alleen wordt onze bevolking ouder, maar ook vanuit het binnenland komen heel wat ouderen naar onze Stad om er hun oude dag door te breng. Oostende staat hiermee voor de uitdaging om ook voor deze doelgroep een aantrekkelijke, aangename stad te zijn. Een beleid gericht op senioren is bijgevolg een must. Het nieuwe stadsbestuur gaat de uitdaging aan. Er is een vast beleidsmedewerker seniorenbeleid aangeworven!

Schepen Natacha Waldmann, bevoegd voor seniorenbeleid en -zorg: “Een seniorenbeleid moet zich richten op verschillende levensdomeinen. Niet enkel vrije tijdsactiviteiten zijn belangrijk, ook op vlak van wonen, mobiliteit, veiligheid en gezondheid willen we een visie uitwerken waar ouderen in worden meegenomen. Dankzij de aanstelling van een seniorenbeleidsmedewerker zullen acties in die zin gecoördineerd verlopen en moet de afstemming tussen verschillende diensten vlot verlopen.”

Participatie en betrokkenheid vormen de sleutel tot een goed beleid. Daarom zal de beleidsmedewerker seniorenbeleid, Kevin Jonckheere, nauw samenwerken met de SARO. Binnen deze adviesraad komt een specifieke werkgroep ouderenbeleid.

Francine Gombert, voorzitter SARO: “Het is de bedoeling dat deze werkgroep het bestaande memorandum actualiseert. Bij specifieke uitdagingen in het ouderenbeleid zullen we vanaf nu ook actief betrokken worden.”

Naast het beleidswerk werkt de ouderenbeleidsmedewerker ook aan verschillende projecten. "Zo is één van de doelstellingen het herbronnen van de seniorenverenigingen in onze Stad. Hiervoor zal de beleidsmedewerker een verkenningsronde organiseren bij alle verenigingen in de eerstkomende periode.” aldus nog Schepen Waldmann.