Serviceflats als praktijklokaal: samenwerking tussen VDAB, CVO Scala en Stad Oostende.

Share this:

Voor bepaalde beroepscategorieën blijkt uit cijfers van de VDAB dat het nog steeds erg moeilijk is om geschikt personeel te vinden, ondanks de vele werkzoekenden. Huishoudhulp is zo’n knelpuntberoep. In Oostende zijn heel wat mensen op zoek naar een geschikte job, maar de koppeling tussen hun bestaande vaardigheden en de noden op de werkvloer is soms moeilijk. Dankzij een samenwerking tussen Stad Oostende, VDAB en CVO Scala wordt hier echter gericht werk van gemaakt.

De VDAB-opleiding huishoudhulp wordt ingericht door CVO Scala, die hierbij sinds kort gebruik kan maken van de infrastructuur van de assistentiewoningen van Stad Oostende. Schepen van Welzijn, Zorg en Onderwijs Natacha Waldmann: “Deze unieke samenwerking biedt mooie kansen voor alle betrokkenen: het is een ‘leerwerkervaring’ op de werkvloer. Voor mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt is dit een enorme meerwaarde.”

Rob Dingenen, teamleider VDAB: "Vraag en aanbod op de arbeidsmarkt op elkaar afstemmen, is een kerntaak van VDAB. Waar de vraag het aanbod duidelijk overschrijdt, zoals dit het geval is voor het beroep van huishoudhulp, onderneemt de VDAB samen met z'n partners actie om dit te verhelpen. We zijn dan ook heel tevreden dat we in Oostende de handen in elkaar hebben kunnen slaan met CVO Scala om werkzoekenden op te leiden tot huishoudhulp."

Activeren van werkzoekenden is een belangrijke doelstelling. Binnen de eigen stadsdiensten wordt daarom gescreend waar we zelf werkplekleren kunnen verhogen. Het is de bedoeling om dit instrument in te zetten met het oog op doorstroom naar het reguliere circuit.

Eerste 10 cursisten gestart

De praktijkopleiding loopt een 9-tal weken. De opleiding is dankzij de samenwerking met de VDAB gratis voor cursisten. Momenteel loopt de eerste cyclus met 10 cursisten. Daarbij doet de ontmoetingsruimte van het serviceflatgebouw dienst als opleidingslokaal voor de lessen schoonmaaktechnieken. Tegelijk kan een begeleidende leerkracht aan de slag voor praktijklessen in acht serviceflats. De bewoners stelden hun woning graag ter beschikking om cursisten de mogelijkheid te bieden eerste leerwerkervaring op te doen.

“In het eerste deel van het traject is het belangrijk om onmiddellijk concreet in de praktijk te duiken, in het leslokaal kan die werkelijkheid niet nagebootst worden”, benadrukt Dorine Degrande, opleidingscoördinator van CVO Scala.

Succesvolle koppeling van theorie en praktijk

De samenwerking wordt positief geëvalueerd. Door de koppeling van theorie en praktijk blijft de motivatie bij cursisten hoog. Na de opleidingsfase in de serviceflats en in CVO Scala is er ook nog een effectieve stageperiode in de zorgorganisatie i-Mens.

“Het feit dat alle 10 startende cursisten na 9 weken nog steeds aan boord zijn, toont het succes aan van deze formule. Stad Oostende is blij met deze primeur en is zeker vragende partij voor een verderzetting van deze samenwerking”, aldus nog Schepen Natacha Waldmann.