Stad Oostende start een nieuw programma dat job- en taalcoaching biedt aan mensen met een leefloon die werkzaam zijn bij stadsdiensten, vzw's en privébedrijven. Het doel is om hen extra ondersteuning te bieden bij hun leerwerktraject en hen beter voor te bereiden op verdere stappen op de arbeidsmarkt
Duurzame coaching voor blijvende resultaten
Stad Oostende heeft verschillende mensen met een leefloon geholpen aan een baan. Om ervoor te zorgen dat ze ook langer blijven werken, zet de Stad nu in op intensievere begeleiding. De coaching is bedoeld voor iedereen die werkt bij stadsdiensten, vzw's en bedrijven. De eerste trajecten gaan van start bij Schrijnwerkerij Verniers, Kinderdagverblijf Wiegelied, Woonzorgcentrum Lacourt en Buitengoed vzw.
Taal en ontwikkeling centraal
De coaching heeft twee belangrijke doelen. Ten eerste zet het in op het verbeteren van de taalvaardigheid. Een goede kennis van het Nederlands is niet alleen belangrijk om goed te kunnen functioneren op de werkvloer, maar ook om sociale contacten te leggen en beter te integreren. Ten tweede biedt de coaching ondersteuning bij de uitdagingen die mensen tegenkomen in hun werk. De noden en wensen van leerwerknemers worden in kaart gebracht en ze kunnen nieuwe vaardigheden ontwikkelen. Dit gebeurt telkens in overleg met de leerwerkgever. Het programma is niet alleen bedoeld voor werknemers, maar ook voor werkgevers die regelmatig nieuwe medewerkers verwelkomen en hen snel en efficiënt willen laten integreren.
Middelen van de Vlaamse overheid
Het project wordt gefinancierd met subsidies van het Lokaal Activeringspact van de Vlaamse overheid, dat financiële ondersteuning biedt aan lokale besturen die een extra inspanning leveren om personen met een leefloon aan het werk te krijgen.
"Sinds vorig jaar neemt de Stad deel aan het Lokaal Activeringspact van Vlaanderen, waardoor we financiële steun kunnen krijgen voor elke persoon die duurzaam aan de slag gaat. Eind augustus bleek dat we onze doelstellingen al hadden behaald, wat leidde tot extra budget. Dat geld wordt nu ingezet voor job- en taalcoaching."- Schepen Natacha Waldmann
Share this: