Uitleendienst voor slaapzakken van start bij de Wegwijzer

Share this:

Wie een laag inkomen heeft en op kamp of schoolreis vertrekt, kan vanaf januari een slaapzak ontlenen bij De Wegwijzer. Dankzij een subsidie van de Vlaamse overheid werd een aantal slaapzakken aangekocht om een uitleendienst op te starten. Op die manier wil Stad Oostende ook kinderen die in armoede leven volop laten deelnemen aan activiteiten in onze Stad.

De Wegwijzer, het loket voor onderwijs- en vrijetijdskansen van Stad Oostende, is lid van het netwerk ‘Iedereen Verdient Vakantie’. Het is ook erkend als Rap Op Stap-partner, een reisbemiddelingskantoor voor mensen met een beperkt budget. De doelstelling is hierbij om iedereen de kans te geven eens op reis te gaan. Je kan in De Wegwijzer terecht voor informatie over het aanbod, reservatie aan kansentarief en hulp bij de praktische planning van je daguitstap of vakantie.

Vlaamse overheid steunt mee

Recent ontving De Wegwijzer een subsidie van de Vlaamse overheid in functie van het ‘Rap op Stap’-aanbod. Die subsidie werd gebruikt voor de aankoop van een aantal slaapzakken. “Kinderen die op kamp of op meerdaagse schooluitstap gaan, moeten vaak zelf benodigdheden zoals een slaapzak meebrengen om te kunnen overnachten. Dat extra materiaal is vaak een grote hap uit het gezinsbudget, waardoor kinderen soms noodgedwongen moeten thuisblijven. Deelnemen aan dergelijke activiteiten is echter een enorme hefboom voor kinderen. Door volwaardig mee te draaien in de samenleving worden ze geprikkeld en krijgt hun sociaal-emotionele ontwikkeling een boost", zegt schepen van Welzijn Natacha Waldmann.

Vanaf januari zal het via De Wegwijzer mogelijk zijn om gratis een slaapzak te ontlenen. Er kan één slaapzak per kind ontleend worden voor een duurtijd van maximum drie weken. De slaapzakken worden tussen elk gebruik gereinigd en gebruiksklaar gemaakt voor een volgende ontlening.

Voor wie?

Enkel kinderen die in Oostende wonen komen in aanmerking om een slaapzak te kunnen ontlenen. Dat kan voor:

  • Schoolreizen: het kind moet in Oostende naar school gaan. Een uitzondering wordt gemaakt voor leerlingen uit het buitengewoon basis- en secundair onderwijs die omwille van hun onderwijstype aangewezen zijn op een school buiten Oostende.
  • Vakantiekampen van een Oostendse vrijetijdsvereniging
  • Ziekenfondskampen
  • Meerdaagse kampeeruitstappen via Rap op Stap/Iedereen Verdient Vakantie geboekt in De Wegwijzer.
  • Uitzonderlijk kunnen ook andere kampen of meerdaagse uitstappen worden goedgekeurd.

Hoe?
Een slaapzak ontlenen kan op afspraak bij De Wegwijzer. Dat kan online via www.oostende.be/afspraak, per mail via dewegwijzer@oostende.be of telefonisch via 0800 1 8400.

 

Op de foto bovenaan: schepen Natacha Waldmann, Arno Dumon en Stijn Seynhaeve van De Wegwijzer.