Vernieuwd scholenaanbod toont meer leerlingen de weg naar de bibliotheek

Share this:

De bibliotheek van Oostende komt met een vernieuwd scholenaanbod. Zowel voor het kleuter-, lager- als secundair onderwijs werd een gevarieerd programma uitgewerkt. Met een diverse mix van STE(A)M, leesbevordering en mediawijsheid stimuleert de bib zowel de leesvaardigheid als de digitale geletterdheid van leerlingen.

Bibliotheek Oostende ontwikkelde een volledig nieuw aanbod voor scholen.

Het kleuter- en lager onderwijs kunnen vanaf dit schooljaar STE(A)M-koffers ontlenen. Dankzij diverse materialen maken kleuters spelenderwijs kennis met wetenschap, technologie, ingenieurstechnieken, kunst en wiskunde. Ook op leesvaardigheid van de allerkleinsten wordt ingezet door de uitbreiding  van De Leesjury op school via het proefproject ‘Leesjury 0’.

Voor de kinderen uit het lager onderwijs werd een nieuwe interactieve rondleiding ontwikkeld waarbij elke leerling die met de klas de bib bezoekt een leesgroeidagboekje meekrijgt met leuke opdrachtjes en tekeningen om het leesplezier te verhogen. Daarnaast verwelkomt de bibliotheek een aantal boeiende jeugdauteurs zoals Twiggy Bossuyt, Laïla Koubaa en Kamiel De Bruyne. 

Ook het aanbod voor het secundair onderwijs werd fors uitgebreid. Naast activiteiten rond leesbevordering ligt de nadruk sterk op mediawijsheid: hoe ga je als jongere kritisch om met informatie in een digitale samenleving? De lezing met Rudi Vranckx over oorlogsjournalistiek is helaas al volzet, maar voor elke graad biedt de bibliotheek meerdere workshops of lezingen aan.

Zo leren de leerlingen tijdens de workshop ‘Mijn gedacht’ kritisch omgaan met vrije meningsuiting en sociale media. Tijdens de Poëzieweek kunnen jongeren zich dan weer uitleven in de workshop rond slam poetry. En hoewel strips bij tieners al lang geliefd zijn, winnen ook graphic novels steeds meer aan populariteit. De bib investeerde fors in die collectie en dompelt jongeren dit schooljaar graag onder in dit boeiende genre.

Het programma - dat tot stand kwam in overleg met leerkrachten -  biedt leerlingen niet alleen de kans om hun vaardigheden te ontwikkelen, maar speelt ook in op maatschappelijke uitdagingen  

"Leesvaardigheid en leesplezier gaan hand in hand. Door een gevarieerd aanbod op maat prikkelen we klein en groot om te genieten van het geschreven woord"- schepen van Onderwijs Natacha Waldmann

Ben jij leerkracht in een Oostendse school en wil je meer weten over het educatief aanbod? Stuur een mail naar educatie@oostende.be

(Foto:  De leerlingen van het eerste leerjaar van het Klein College maken kennis met een van de vele activiteiten in de bib.)