Woonzorgcentrum ’t Ponton en de Biopluktuin starten met unieke samenwerking

Share this:

Vanaf vandaag start een unieke samenwerking tussen woonzorgcentrum 't Ponton en de Biopluktuin voor de levering van verse biogroenten. Het project gaat - niet toevallig - van start in de aanloop naar de Week van de Korte Keten, van 14 tot 22 mei 2022.

Woonzorgcentrum ’t Ponton en de Biopluktuin in de Tuinen van Stene, het landbouwpark van stad Oostende dat wordt beheerd door vzw Buitengoed, gaan vanaf mei 2022 een samenwerking aan. Deze bestaat uit een rechtstreekse levering van verse biogroenten aan de keuken van het woonzorgcentrum. De aankondiging past perfect in de aanloop naar de ‘Week van de Korte Keten’ van 14 tot 22 mei 2022 en kan ook op de steun rekenen van Stad Oostende in kader van het Foodshift 2030 project.

Schepen van Mens & Milieu Silke Beirens: “Een mooier voorbeeld van samenwerking in het kader van korte keten kunnen we ons niet indenken: de bewoners van ‘t Ponton krijgen rechtstreeks producten van stadslandbouw uit de Tuinen van Stene om de hoek op hun bord. Vers, pesticidevrij en met veel liefde geteeld door de bioboeren van Buitengoed.”

Eerste samenwerking

Connie Depotter, directeur ’t Ponton: “Wij koken nog dagelijks zelf in ons woonzorgcentrum. Het gaat over meer dan 200 verse maaltijden voor ons centrum voor dagverzorging, centrum voor kortverblijf, 2 woonzorgcentra en 2 groepen van assistentiewoningen. Een bezoek aan AZ Zeno in Knokke-Heist (die voor haar groenten samen werkt met biopluktuin ‘Het Polderveld’) inspireerde ons om ook te kiezen voor dagverse biogroenten die op amper 2 km van onze deur worden gekweekt. In een latere fase zullen we onze bewoners en hun familie uitnodigen om ter plaatse te gaan kijken in Stene. Zo kunnen zij ontdekken waar de groenten op hun bord vandaan komen.”

Voor de Biopluktuin is dit een eerste grootschalige samenwerking. De groenten zullen geteeld worden op een apart veld, los van de groenten die bestemd zijn voor de andere leden.

Veel te beleven tijdens Week van de Korte Keten

Tijdens de Week van de Korte Keten staat er heel wat op het programma. Op woensdag 11 mei 2022 is er een speciale editie van de boerenmarkt met onder meer lokaal hoeve-ijs, mocktails van Duinhelm vzw en proevertjes. De boerenmarkt wordt ook uitgebreid met seizoensproducten zoals asperges en er komt een nieuw biogroentenkraam bij.

Op woensdag 18 mei 2022 kun je deelnemen aan de wandeling ‘Asperges in Oostende’ in de Tuinen van Stene. Enkele Oostendse landbouwers vertellen je uit de praktijk wat het betekent om te werken in de kuststreek en waarom meiboter de lekkerste is. Inschrijven is noodzakelijk en kan via oogst@oostende.be.

Spring je liever de fiets op? Dan kun je terecht op verschillende fietsroutes langsheen lokale landbouwers en 100% West-Vlaams producenten.

Meer info op www.oostende.be/weekvandekorteketen

Bewoners en medewerkers smaken initiatief

Ook bij de bewoners en medewerkers van woonzorgcentrum ’t Ponton valt het samenwerkingsinitiatief in de smaak.

Marcel (78) bewoner: “Vroeger kweekte iedereen van onze familie zijn eigen groenten. Zelf was ik veeboer in Zandvoorde, daarnaast had ook een specialiteit: aardappelen.”

Annick (57) verpleegkundige: “Zelf kweek ik mijn eigen witlof, tomaten, pepers, paprika’s, aubergines, boontjes, prei, … Regelmatig loop ik doorheen ’t Ponton met allerlei stekjes voor mijn collega’s.”

Martine (58) zorgkundige: “Eigen kweek is voor mij van belang. In bovenstaand project zie ik onmiddellijk de vele voordelen. Vandaag is er geen zicht op de afkomst van de groenten. Het zal altijd vers zijn en er is weinig gebruik van insecticiden.”

Agnes (89): “Ik hielp mijn ouders altijd tijdens de oogst. Toen ik 4 jaar was plukte ik de braambessen die het laagste hingen. Alles smaakt toch veel beter uit je eigen tuin.”

Voor het keukenteam wordt het even wennen. “Het zal een andere manier van werken worden zoals bv. het stockeren van de groenten, het ontdoen van de aarde, … Er werd geïnvesteerd in een speciale groenten snij – en cuttermachine zodat wij makkelijker harde groenten kunnen versnijden. Denk bv. maar aan wortelen. Het aantal collega’s in ons keukenteam zal door dit initiatief niet uitgebreid worden, dus het blijft een belangrijk gegeven dat dit voor ons een nieuwe, leuke maar ook haalbare manier van werken is. Wij zijn heel fier om met groenten uit de eigen buurt te mogen werken en staan volledig achter het lokaal gegeven!”

“Op regelmatige basis zitten wij samen met onze bewoners om te luisteren naar wat zij lekker vinden of graag willen zien terugkomen op hun bord. Zo blijft het aanbod steeds gevarieerd. Ons keukenteam zorgt dagelijks voor gezonde, aangepaste en lekkere maaltijden die beantwoorden aan de hedendaagse kwaliteitsnormen. Het is het uitgelezen moment om de ‘verloren/vergeten’ groenten terug boven te halen maar ook om nieuwe gerechten en combinaties op onze menukaart te zetten”, zegt ook Vicky, diëtiste en verantwoordelijke van het keukenteam.