Ambrajaze Oostende biedt jongeren alternatieve dagbesteding

Share this:

Stad Oostende zet mee de schouders onder jongerenproject Ambrajaze Oostende. Deze samenwerking tussen de verschillende partners Arktos, CAW, Arcade vzw en Stad Oostende biedt jongeren een alternatieve dagbesteding aan en laat hen terug doorstromen naar vorming of werk.

Ambrajaze biedt een alternatieve dagbesteding aan voor jongeren van 12 tot 25 jaar die uit verschillende maatschappelijke systemen vallen. Het gaat bijvoorbeeld om jongeren die niet meer te motiveren zijn voor school en mogelijk kampen met een “school-burn-out”. Ook jongeren die de weg naar de arbeidsmarkt moeilijk of niet vinden, kunnen bij Ambrajaze terecht. Het project biedt hen een rust- en heroriëntatieplaats aan om zo terug de weg naar school en/of werk te vinden.

Schepen van Welzijn Natacha Waldmann: “Jongeren die opgroeien in een context van jeugdzorg dragen vaak een behoorlijke rugzak met zich mee. Ze moeten meer dan andere jongeren het hoofd bieden aan uitdagingen in hun leven. In enkele gevallen zorgt dat voor extra druk op het schoolgaan, waardoor sommigen definitief afhaken. Toch is het belangrijk dat ze structuur en voorspelbaarheid blijven ervaren, zodat ze blijven participeren in de samenleving. Een project als Ambrajaze zorgt daarvoor.”

Atelierwerking

Ambrajaze helpt deze jongeren om vanuit zichzelf terug in beweging te komen en te ontdekken welke richting ze uit willen. Zo krijgen ze kansen om terug te schakelen naar school. Ook jongeren ouder dan 18, die nog niet klaar zijn voor de arbeidsmarkt krijgen er begeleiding. Via het aanbieden van ateliers, mee aangeboden door vrijwilligers, speelt Ambrajaze in op de interesses van de doelgroep.

Op die manier wil Ambrajaze een ontmoetingsplaats zijn voor jongeren van 12 tot 25 jaar. Een plek waar talenten en krachten elkaar ontmoeten en tot ontwikkeling komen. Jongeren staan hierbij zelf aan het stuur van hun eigen traject. Aan de hand van de ateliers wordt verbinding gemaakt met levensdomeinen zoals onderwijs, vrije tijd, welzijn, arbeidsmarkt,...

“Zowel vanuit onderwijs als hulpverlening wordt al langer het signaal gegeven dat een kleine groep jongeren geen aansluiting meer vindt. Dit project komt hieraan tegemoet. We werken zo hard verder aan het verhogen van de gekwalificeerde uitstroom uit het onderwijs en de warme overdracht van jongeren uit het onderwijs naar de arbeidsmarkt, twee pijlers uit ons armoedebeleidsplan,” aldus Schepen Waldmann.

Ambrajaze is een innovatief samenwerkingsproject tussen CAW Noord-West Vlaanderen, Arcade vzw, Stad Oostende en Arktos vzw.