Betaalbare gezondheidszorg bereikbaar dankzij Rechtencheck van Stad Oostende

Share this:

Veel mensen in armoede ervaren moeilijkheden om toegang te krijgen tot (basis)dienstverlening. Betaalbare gezondheidszorg is zo’n uitdaging, vandaar ook dat het een pijler is binnen het armoedebeleidsplan van de stad. Stad Oostende voorziet daarom vanaf nu haar zorgprofessionals van een korte 'rechtencheck' om snel mensen de juiste weg op te helpen. De 'rechtencheck' is een nieuwe stap in het armoedebeleid. Stad Oostende zorgt er zo voor dat elke inwoner optimaal mogelijke terugbetalingen of premies kan krijgen zodat zorgverlening betaalbaar wordt.

Stad Oostende ontwikkelde een fiche voor zorgverleners, die ze kunnen gebruiken bij huisbezoeken of gesprekken met cliënten of patiënten. Deze 'rechtencheck' is gebaseerd op het armoedebeleidsplan en bestaat uit vijf korte vragen:

1.    Is de cliënt aangesloten bij een ziekenfonds of hulpkas?

2.    Heeft de cliënt recht op een verhoogde tegemoetkoming?

3.    Heeft de cliënt een hospitalisatieverzekering?

4.    Heeft de cliënt een vaste huisarts?

5.    Is er een kans dat de maximumfactuur bereikt wordt?

Elke vraag bevat een ondersteunende fiche om - afhankelijk van het antwoord - meer info te geven of mensen correct door te verwijzen. Omdat zowel voor de cliënt als voor de zorgprofessional een gesprek rond dit thema een drempel kan zijn, vinden zorgprofessionals op de website van Oostende tips om het gesprek rond betaalbare zorg op een vlotte manier aan te gaan.   

"De rechtencheck kan dienen bij elke intake en we raden dan ook aan om die automatisch te doen. Zeker in bepaalde situaties zoals het verliezen van een job, een scheiding, een laag opleidingsniveau,... is de kans groot dat mensen in aanmerking komen voor bijkomende rechten. De rechtencheck helpt zorgverleners om waakzaam te zijn. Hoe sneller signalen worden opgevangen, hoe meer garanties dat elke inwoner optimaal rechten kan benutten." - Schepen van Welzijn Natacha Waldmann

Meer info: https://www.oostende.be/rechtencheck-gezondheid

(Op de foto: Natacha Waldmann - schepen; Pascale Sibiet – beleidscoördinator gezondheid; Louise Van Collie – intergemeentelijk preventiewerker Logo Brugge-Oostende; Roos Vancoppenolle – Community Health Worker; Mireille Vlassenbroeck – BMLI-K; Hermien Top – Eerstelijnszone Oostende-Bredene)