Bloed geven doet leven, ook in Oostende

Share this:

Slechts 3% van de Vlamingen geeft regelmatig bloed. Tijdens de zomermaanden is er bovendien traditioneel een tekort aan donorbloed. Terwijl het aantal mensen aan de kust enorm toeneemt, zijn donoren net dan minder beschikbaar. Daarom roept Stad Oostende, samen met Rode Kruis-Vlaanderen, Oostendenaars op om bloed te komen geven en zo de beschikbare reserves aan te vullen.

Een bloedtransfusie kan levens redden, bij ongevallen, operaties maar ook bijvoorbeeld bij een bevalling, mensen met bloedarmoede of kanker. 3% van de Vlamingen geeft regelmatig bloed en daar staat tegenover dat bijna 70% van de Belgische bevolking in zijn of haar leven bloed krijgt toegediend. Terwijl het moeilijk blijkt om vaste donoren te vinden die regelmatig bloed geven. Een extra oproep aan de bevolking is dus nodig.

Oproep aan donoren

Het aantal vaste donoren is dus vaak te beperkt. Idealiter beschikt Rode Kruis-Vlaanderen over voldoende bloedvoorraad voor ongeveer een week. Maar te vaak duikt de voorraad onder die grens. Een bijkomende, structurele inspanning is nodig. Om het aantal donoren op te krikken lanceerde Rode Kruis-Vlaanderen eerder dit jaar de campagne “#Geefvoorelkaar”. "De campagne heeft wat nieuwe donoren opgeleverd, maar toch blijft er een tekort aan vaste donoren die idealiter vier keer per jaar bloed komen geven. Een eerste bloed- of plasmadonatie gebeurt meestal vanuit een solidaire reflex. Een buur, een vriend, een collega op het werk of een ploegmaat in de sportclub heeft plots bloed nodig en uiteraard gaan we dan doneren. Maar: dat wordt niet altijd een goede gewoonte. Blijven oproepen om regelmatig bloed te komen geven is dus noodzakelijk," stelt Joachim Deman, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen.

Drukke zomermaanden

Tijdens de zomermaanden kiezen een pak mensen voor een vakantie aan de kust, waardoor de bevolking in juli en augustus exponentieel toeneemt. "De kustziekenhuizen worden in de vakantieperiode extra bevraagd. Net in die periode is er elk jaar opnieuw een tekort aan donorbloed. Mensen zijn minder beschikbaar. Vanuit de stad willen we de oproep van het Rode Kruis daarom versterken, bloed geven is heel makkelijk en betekent soms het verschil tussen leven en dood. Ik doe het zelf ook sinds mijn studententijd," zegt Schepen van Gezondheid Natacha Waldmann.

Wie mag bloed geven en wanneer?

Op de website van Rode Kruis-Vlaanderen vind je alle informatie over bloed geven. Om te weten of en wanneer je in aanmerking komt als donor kan je een zelftest invullen: www.rodekruis.be/wat-kan-jij-doen/geef-bloed-of-plasma/bloed-geven-hoe-waar-en-mag-ik/donorzelftest

Wat moet je doen om bloed te geven?

Via de website van Rode Kruis-Vlaanderen kan je online een afspraak maken. Dat kan op de vaste locaties in de 13 donorcentra in Vlaanderen. Maar er zijn ook mobiele punten waar je regelmatig terecht kan in je eigen gemeente.

In Oostende worden mobiele punten op volgende data georganiseerd:

  • Donderdag 14 juli
  • Maandag 18 juli
  • Donderdag 6 oktober
  • Maandag 10 oktober

Telkens van 17.00 tot 20.00 uur in OC De Schelpe, Elisabethlaan 32

Meer info op www.rodekruis.be of via het gratis nummer 0800 777 00. https://youtu.be/zP6EsgBzB_c

Julie vertelt je tenslotte nog iets over het belang van bloed geven en krijgen.

Untitled
 
 

Toen Michiel geboren werd, was hij heel ziek. Hij had bloedarmoede. Daarom kreeg hij verschillende bloedtransfusies. Ze hebben zijn bloed gewisseld met donorbloed totdat hij er weer helemaal bovenop was. Intussen zijn alle problemen achter de rug. Michiel is vandaag een levenslustige, gezonde kleuter van 6.

Julie, mama van Michiel