Coronasteun zoomt in op jongeren

Share this:

Stad Oostende zet al sinds vorig jaar hard in op coronasteun. In februari kreeg de campagne een nieuwe injectie om extra mensen te kunnen bereiken en dat blijkt zijn vruchten af te werpen. Met de start van het nieuwe schooljaar in aantocht, focust de stad onder de noemer ‘Zoom 18/25’ nu extra op jongeren tussen 18 en 25 jaar.

 

Coronasteun helpt mensen uit de nood

Inwoners die het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen omwille van de coronacrisis kunnen sinds een jaar terecht bij de Stad voor financiële hulp dankzij subsidies van de Vlaamse en Federale Overheid. "Deze steun wordt voor heel diverse uitgaven toegekend. We kunnen helpen om de huur of een lening te betalen, bepaalde (onverwachte) facturen opnemen, de aankoop van een laptop bekostigen maar ook bijvoorbeeld psychologische hulp bieden. Iedereen die in Oostende woont en financiële moeilijkheden heeft door de coronacrisis, kan een aanvraag indienen voor coronasteun" zegt Schepen van Welzijn Natacha Waldmann.

Het totale budget dat Stad Oostende in de vorm van coronasteun kan toekennen is 990.000 euro. Mensen vinden de weg naar deze hulp, onder meer ook dankzij de gerichte doorverwijzing vanuit het Oostendse middenveld draait de hulp nog steeds op volle toeren. Op 22 juli werd een nieuwe balans opgemaakt: 666.098 euro aan middelen werd ondertussen al toegewezen, dat is 67%. Tot het einde van het jaar kunnen we de rest van de middelen nog toewijzen.

Het grootste deel van de middelen tot nu toe zijn gegaan naar huisvesting, dat is bijna de helft. Daarnaast zijn onbetaalde facturen en digitale ondersteuning ook belangrijke noden.

Focus op jongeren

Met een nieuwe campagne en bijkomende middelen wil Stad Oostende nu extra focussen op 18- tot 25-jarigen. Onder de noemer ‘Zoom 18/25’ geeft de stad financiële en materiële hulp aan alle Oostendse jongeren en studenten die het moeilijk hebben door de coronacrisis. Wie tussen de 18 en 25 jaar is en alleen woont of gaat studeren, kan in aanmerking komen. Ook wie al een studiebeurs heeft of nog kinderbijslag geniet. Elke aanvraag wordt grondig onderzocht en krijgt een individuele beslissing.

Oostende kreeg hiervoor 185.510 euro extra middelen die op dezelfde weg als de coronasteun toegekend worden. Ondertussen werd hiervan al 25.569 euro toegekend aan jongeren.

"Deze kwetsbare groep is tijdens de coronacrisis heel vaak uit de boot gevallen, en we merken dat de vragen voor zowel psychologische ondersteuning als levensnoodzakelijke behoeften bij jongeren stijgen. We gaan daarom proactief het gesprek aan met gekende jongeren bij het OCMW maar willen ook via het JAC, TeJo en de jeugdwelzijnspartners nieuwe jongeren met een hulpvraag bereiken" aldus nog schepen Waldmann. Wie denkt in aanmerking te komen kan contact opnemen met de dienst Rechtenverkenning via het gratis nummer 0800 1 8400 of via 059 59 10 10. De steun kan ook worden aangevraagd via www.oostende.be/zoom.