Daklozen krijgen opvang en begeleiding in werking Doorgroeihuis

Share this:

Het stadsbestuur realiseert vandaag een belangrijke maatregel uit het bestuurs-akkoord. Met de lancering van een doorgroeihuis plaatst de vernieuwingscoalitie armoedebestrijding in Oostende centraal.

 Punt 179 van het bestuursakkoord stelt: een doorgroeihuis vangt mensen zonder domicilie in eerste lijn tijdelijk op, gedurende het ganse jaar door. We gaan onmiddellijk intensief aan de slag om hen een waardevolle plek in de samenleving te bieden.

Op 1 april gaan we hiermee van start. “Het doorgroeihuis getuigt van onze ambitie om de meest kwetsbaren in onze stad niet aan hun lot over te laten. In Oostende zijn er volgens recente schattingen 250 mensen in een risicosituatie van thuis- en dakloosheid.”, zegt schepen Natacha Waldmann. “In het doorgroeihuis zullen we onmiddellijk intensief aan de slag gaan met bezoekers. We voorzien begeleiding op maat via bed, bad, brood én intensieve begeleiding. We doen dus méér dan opvang alleen. Het uiteindelijke doel is de mensen opnieuw een waardige plek geven in de samenleving. Voor minder gaan we niet."

 

Burgemeester Bart Tommelein: “Dit is een forse investering in onze ambitieuze strijd om armoede in onze stad aan te pakken. Het doorgroeihuis is een opstap voor deze kwetsbare doelgroep om door te groeien in de samenleving, en indien nodig naar andere vormen van begeleiding binnen een bredere visie over dak- en thuisloosheid. We mogen niet onderschatten hoe dit een werk van lange adem kan zijn, maar met dit initiatief gaan we de uitdaging aan.”

 

Dit concept komt er op basis van een duidelijke visie over Wonen en Welzijn. Met het doorgroeihuis komt het stadsbestuur ook tegemoet aan de luide roep van de verschillende stakeholders in onze stad. Het doorgroeihuis sluit aan bij 6 van de 35 punten uit het Manifest van het collectief ‘Ieders Stem Telt’ en verschillende punten uit het “Memorandum voor een lokaal sociaal beleid Oostende 2020 – 2025” van het Welzijns- en Armoedeplatform (WAP).

 

Concreet kunnen vanaf 1 april dagdagelijks 20 mensen opgevangen worden in een pand in de Overvloedstraat. Er zal doelgericht aan de slag gegaan worden rond diverse levensdomeinen. Mensen zullen ondersteund worden op vlak van rechtenverkenning, maar ook gezondheidszorg of administratieve zaken. We willen mensen terug op de sporen krijgen en opnieuw als volwaardige burgers aansluiting laten vinden in de samenleving.

 

Het stadsbestuur ziet dit initiatief ook als een opportuniteit om de samenwerking met andere partners en de vrijwilligers te versterken”, zegt schepen Natacha Waldmann. “Vanuit een gezamenlijke visie reiken we de hand aan de diverse partners met expertise in armoede en dak- en thuisloosheid. De geestelijke gezondheidszorg, het actieve middenveld, de verenigingen en de vrijwilligers hebben elk een waardevolle bijdrage in dit verhaal.”

 

Dat we Allemaal Oostendenaar zijn, is geen loze slogan”, concludeert burgemeester Bart Tommelein. “Dit stadsbestuur maakt hier werk van, en met dit ambitieus sociaal initiatief maken we duidelijk dat het ons menens is.”

 

Natacha Waldmann

Schepen van Zorg, Welzijn & Onderwijs

T 059 25 84 59

Graag contact opnemen? Stuur ons een bericht.

e-mail