Geknoopte witte lakens tegen armoede. Stad Oostende doet mee.

Share this:

17 oktober is de jaarlijkse dag tegen armoede. In 1987 kwamen op die dag in Parijs 100.000 mensen bijeen op het Trocadero om slachtoffers van armoede te eren. Die 17e oktober is ondertussen door de VN erkend als werelddag van verzet tegen extreme armoede. Ook in Oostende gaat deze oktoberweek niet zomaar voorbij.

Op de 17e oktober zelf organiseren ‘de verenigingen waar armen het woord nemen’ een jaarlijkse bijeenkomst. Mensen in armoede brengen die dag hun dagelijkse overlevingstocht naar voor met allerlei activiteiten. Het thema van dit jaar is onderwijsarmoede.

 Het lokaal bestuur wil dit en ook ander initiatief ondersteunen. “Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen was armoedebestrijding een echt thema. En het nieuwe stadsbestuur zal dan ook stevig inzetten op armoedebeleid. Er is met de sector en vele belanghebbenden hard gewerkt aan strategische visie, die nu binnenkort zal vertaald worden in een armoedebeleidsplan. Er zal concreet ingezet worden op een aantal hefbomen om te werken aan kansarmoede”, aldus Natacha Waldmann, Schepen van Welzijn, Zorg en Onderwijs.

 Stad Oostende wil ook het draagvlak voor de problematiek vergroten en voert in deze oktoberweek een bewustmakingscampagne door op stadsgebouwen geknoopte, witte lakens uit te hangen.

Witte lakens staan hierbij symbool voor extreme armoede, maar ook voor samenhorigheid en solidariteit om armoede aan te pakken. Op verschillende plaatsen in de stad kan je gedurende de hele week witte lakens uit het raam zien hangen. Ontsnappen uit armoede is een zaak van iedereen”, verduidelijkt Natacha Waldmann.

 “ We roepen de bevolking op om mee te doen. Mensen in armoede mogen niet vergeten worden. Het lokaal bestuur hangt zelf witte lakens uit aan Stadsgebouwen zoals het Stadhuis, Sociaal Huis, de Antenne, de ontmoetingscentra en het Doorgroeihuis.

 Tenslotte doet ook het Stadspersoneel mee met deze actie. De medewerkers, die zich dagelijks inzetten voor het welzijn en het fijn samenleven van alle Oostendenaars, zijn sterk betrokken. Een maatschappelijk werkster: “Kansarmoede is een complex gegeven. Het maakt wel degelijk uit in welk nest je geboren wordt en welke kansen je krijgt. Mensen in armoede hebben mensen nodig die in hen geloven en die hen steunen. En die hen in de eerste plaats als mens zien en niet als een arme of een cliënt.”

Zij besluit: “Armoede gaat overigens over veel meer dan een tekort aan inkomen. Armoede betekent ook een moeilijk zelfbeeld en sociaal isolement. Op het einde van het geld hebben armen nog altijd een groot stuk van de maand over”.