Huis van het Kind verspreidt 700 Pretpakketten

Share this:

Stad Oostende ondersteunt Inloopteam de Viertorre en Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen om spel- en/of ontmoetingsmomenten te organiseren voor gezinnen met kinderen. Door de strenge coronamaatregelen konden deze activiteiten niet doorgaan. Als alternatief pakte Huis van het Kind daarom uit met 'Pretpakketten' voor zo'n 700 Oostendse kinderen.

Inloopteam de Viertorre en Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen ontvangen een ondersteuning van Stad Oostende om spel- en/of ontmoetingsmomenten te organiseren voor gezinnen met kinderen. Het Inloopteam kreeg de opdracht om één keer per maand een spel- en ontmoetingsdag te organiseren in het Huis van het Kind Edith. Samenlevingsopbouw organiseerde dan weer een wekelijkse ontmoeting onder de noemer 'Familiesalon' in drie verschillende Oostendse wijken.

Schepen van Welzijn Natacha Waldmann: "De bedoeling was om ontmoetingen te stimuleren tussen gezinnen met kinderen maar ook actief spelletjes te spelen die de ontwikkeling van het kind bevorderen. Door de huidige coronamaatregelen kunnen de gezinnen niet meer in groep bij elkaar komen. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een alternatief."

Pretpakketten

Als alternatief werden 'Pretpakketten' uitgewerkt, die via Huis van het Kind Oostende verspreid worden. Dit zijn pakketten per leeftijdsgroep: 0 tot 1 jaar; 1 tot 2,5 jaar, eerste en tweede kleuterklas, derde kleuterklas; eerste graad Basisonderwijs, tweede graad Basisonderwijs en derde graad Basisonderwijs.

Het pakket bevat materiaal waar de ouder mee aan de slag kan samen met zijn/haar kind. Alle activiteiten hebben als doel om de ontwikkeling van het kind te stimuleren: voorlezen, knutselen, memory spel….  Om toch ook ouders met elkaar in contact te brengen zit er ook een ‘digitaal ontmoetingsluik’ aan het pretpakket, waarbij ouders uitgenodigd worden om hun activiteiten of knutselwerkjes te delen met elkaar via de facebookpagina van Huis van het Kind Edith.

Spelen draagt in hoge mate bij tot de ontwikkeling van kinderen, het samenspelen van ouders met hun kinderen bevordert tevens hun onderlinge relatie. Vanwege de coronamaatregelen en het wegvallen van contacten zijn ouders voor sommige kinderen thuis ook de enige speelkameraden. 'Echter wordt het voor ouders op de duur moeilijk om telkens (nieuwe) spelletjes te verzinnen. Om die redenen willen we ouders met pretpakketen ondersteunen en inspireren', aldus Liselotte Stoops, groepswerker Inloopteam de Viertorre.

700 Oostendse kinderen

Het pretpakket kon door alle ouders aangevraagd worden. Het gaat om zowel kwetsbare als niet-kwetsbare gezinnen. In totaal zullen zo'n 700 kinderen een pretpakket ontvangen.

"De prijs van het pretpakket bedraagt 7,85 euro per kind maar wordt gratis verdeeld via de steun die het Huis van het Kind dit jaar ontving. Als het project positief geëvalueerd wordt, verdelen Huis van het Kind en partner Kind en Gezin Regioteam Oostende ook volgend jaar - net voor de paasvakantie - opnieuw pretpakketten", besluit schepen Natacha Waldmann.

Op foto herkennen we Schepen Natacha Waldmann, Katrien Sabbe (vzw Katrol Oostende), Liselotte Stoops (Inloopteam de Viertorre), Niek Vanmaeckelberghe (Stad Oostende), Laurence Cool (vrijwilliger bij Inloopteam de Viertorre) en Katrien Depovere (Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen)