'Meldpunt Senioren in Nood' viert haar 10-jarig bestaan

Share this:

Het ‘Meldpunt Senioren in Nood’ viert haar 10-jarig bestaan. Sinds 2011 zetten de medewerkers van het meldpunt zich in om problematische situaties bij ouderen in isolement te vermijden. Per jaar worden zo'n 250 meldingen van verontrustende situaties behandeld, hiermee is het meldpunt ondertussen een vaste waarde bij senioren, mantelzorgers en diverse welzijnspartners.

Waarom een Meldpunt?

Het Meldpunt Senioren in Nood (MSIN) werd opgericht om tegemoet te komen aan een stijgende nood bij Oostendse ouderen. De dubbele vergrijzing, maar ook een pak maatschappelijke evoluties verhogen vandaag de dag de kans op sociaal isolement, een dalende zelfredzaamheid of het beperkte opvolgen van zorgnoden. Zeker in situaties waarbij een partner van de oudere is overleden of bij beginnende dementie kan extra hulp welkom zijn. Als mensen een beperkt netwerk hebben weten ze vaak niet waar ze terecht kunnen met hun zorgvragen. Het meldpunt Senioren in Nood biedt daar een antwoord op.

Wat doet het Meldpunt?

Schepen van Welzijn en Zorg Natacha Waldmann: “De medewerkers van het MSIN werken sterk proactief. Ze leggen een pak huisbezoeken af en bekijken ter plekke hoe ze kunnen helpen. Daarnaast gaan ze aan de slag met de persoon zelf en worden verschillende opties voor hulpverlening in kaart gebracht, afgestemd op de noden maar ook op de mogelijkheden van de oudere zelf. Belangrijk is ook dat het netwerk rond de persoon betrokken en geactiveerd wordt. Soms is dat een zorgverstrekker of een hulpverlener, soms ook buren of familie.” 

Hoe?

Alle Oostendenaars kunnen problematische of noodsituaties melden bij het Meldpunt: zowel de ouderen zelf als mantelzorgers, bezorgde buurtbewoners… Het MSIN bouwde in de afgelopen 10 jaar een sterk netwerk uit met vaste doorverwijzers zoals politie, hulpverleners en zorgverstrekkers. Maar ook advocaten, een syndicus of een wijkwerker hebben in het verleden al schrijnende situaties aangebracht.

MSIN als baken in ouderenzorg

Het MSIN is ondertussen een vaste waarde in Oostende. Het aantal meldingen draait elk jaar opnieuw rond de 250. “De werking van het meldpunt heeft doorheen de jaren al voor een pak oplossingen gezorgd, maar minstens even vaak is een melding bij het MSIN een preventieve actie gebleken die erger voorkomt. Zeker in de laatste coronajaren hebben we heel wat leefsituaties kunnen verbeteren," stelt Schepen Waldmann.

Cijfers - Aantal meldingen

2012        2013        2014        2015        2016        2017        2018        2019      2020       2021

196          189          204          161          152           176          203         237        285         257