Onderwijscheques helpen opnieuw vele Oostendse gezinnen bij het betalen van schoolkosten

Share this:

Met de start van het nieuw schooljaar in het vooruitzicht wil Stad Oostende de onderwijscheques extra in de kijker zetten. Gezinnen in een financieel kwetsbare situatie kunnen al enkele jaren beroep doen op onderwijscheques voor het betalen van schoolkosten. Nog tot mei 2025 kunnen gezinnen cheques aanvragen. Met deze financiële steun geeft Stad Oostende gezinnen die het financieel moeilijk hebben een duwtje in de rug.

Stad Oostende maakte eerder al van armoedebestrijding een topprioriteit. In Oostende kunnen gezinnen in een financieel kwetsbare situatie al enkele jaren een beroep doen op onderwijscheques. Vorig jaar nog werd het systeem van onderwijscheques helemaal heruitgevonden. Een volledige digitalisering en een sterkere koppeling met de dienst Rechtenverkenning moest een betere, snellere en efficiëntere toekenning mogelijk maken. Aan de frontlinie van armoedebestrijding kan de dienst Rechtenverkenning nog beter en meer burgers bereiken, niet alleen met de onderwijscheques zelf maar meteen ook met het hele aanbod van rechtentoekenning.

"Mensen hoeven tegenwoordig niet langer papieren cheques meezeulen. De digitalisering betekent niet alleen een administratieve vereenvoudiging voor de eigen diensten maar maakt het ook voor ouders en scholen gemakkelijker. Scholen werden hiermee administratief flink ontlast. " - Schepen van Welzijn Natacha Waldmann

De onderwijscheques vinden hun weg naar Oostendse gezinnen. Vorig jaar bijvoorbeeld werden in totaal aan 2.998 kinderen in 1.400 gezinnen onderwijscheques toegekend. Dit is, in vergelijking met het schooljaar van 2022-2023, een stijging van 15,4%. Uiteindelijk werd er voor €235.336 aan onderwijscheques toegekend.  Onderwijscheques kunnen onder andere gebruikt worden voor schooluitstappen en sportdagen, verplichte aankoop van boeken, zwemspullen en turnmateriaal van de school, maaltijden, enzovoort. In het kleuter- en lager onderwijs kan je tot 65 euro steun krijgen per leerling per schooljaar. In het secundair onderwijs tot 100 euro. Nog tot mei 2025 kunnen gezinnen cheques aanvragen.

Vorig schooljaar kregen 1.400 gezinnen onderwijscheques. Die financiële steun maakt voor hen een wezenlijk verschil. De onderwijscheques blijven een belangrijk instrument in de bestrijding van armoede in Oostende.

Meer info en aanvragen via www.oostende.be/onderwijscheques