Oostende brengt Geestelijke Gezondheid onder de aandacht tijdens 10-daagse

Share this:

Van 1 tot 10 oktober is er elk jaar de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. In deze periode brengt Stad Oostende geestelijke gezondheid onder de aandacht in samenwerking met diverse partners. Ook dit jaar staat de tiendaagse in het teken van ‘kracht’ en onder het motto #samenveerkrachtig vinden verschillende activiteiten plaats.

Je hoeft niet perfect te zijn om geweldig te zijn! In deze prestatiegerichte maatschappij neigen we vaak de perfectie na te streven. Enerzijds kan dit leiden tot mooie realisaties, sterke sportprestaties, prachtige muziekstukken enzovoort. De keerzijde van deze medaille is minder rooskleurig. Als de boog steeds gespannen is, kampen we vaker met angsten, stress, burn-out en depressies. Mensen die nooit echt tevreden zijn over zichzelf lopen zelfs een hoger risico op verslaving en suïcide. Elke twee jaar plaatsen we een ander thema in de kijker. Net zoals in 2022, staat dus ook dit jaar de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid in het teken van ‘kracht’. We hebben allemaal sterktes waar we trots op mogen zijn. Alleen … soms zien we ze niet of lijken ze vanzelfsprekend.  

#samenveerkrachtig

Onder het motto #samenveerkrachtig roepen we op om samen trots te zijn op onze krachten –groot en klein – en om deze krachten ook in te zetten om anderen te helpen. Want je krachten kennen en benutten boost je geluk volgens de geluksdriehoek (www.geluksdriehoek.be). Dit jaar willen we mensen aansporen om tevreden te zijn met wie ze zijn en te aanvaarden dat het soms eens wat minder goed gaat. Hoe doen we dat? Door er samen aan te werken en erover te praten kunnen we misschien voorkomen dat een minder momentje zich ontwikkelt tot een (ernstig) psychisch probleem. Samen tellen we af naar 10 oktober: de internationale dag van de geestelijke gezondheid. In deze periode staan verschillende activiteiten op het programma.

Reizende gevoelsmuur

Gevoelens kunnen je overweldigen, opdringen, je uit je concentratie halen of je rust verstoren. Maar hoe voelen mensen zich echt? Met de gevoelsmuur brengt Stad Oostende spreken over gevoelens onder de aandacht. Er zit kracht in je kwetsbaarheid tonen, in het praten over je gevoelens. Het zorgt ervoor dat je elkaar begrijpt en het kan een stap zijn naar de juiste hulp. 

De gevoelsmuur was al te vinden in de Bib en op de wekelijkse markt. Op vrijdag 6 oktober kan je nog langskomen in de Velodroom, van 16.30 tot 18.30 uur en op maandag 9 oktober in OC Schaperye tussen 13.30 tot 14.30 uur. Nieuw dit jaar is dat organisaties zoals CAW, jeugdhulp, scholen, woonzorgcentra ... de gevoelsmuur kunnen ontlenen bij de Stad. Meer info hierover via www.oostende.be/gevoelsmuur

Spreuken

Met de actie ‘spreuken in het straatbeeld’ wil Oostende zoveel mogelijk spreuken op vensters zien verschijnen die het belang van een goede geestelijke gezondheid in de kijker zetten.  Zo toveren we een glimlach of ontroering op het gezicht van voorbijgangers en doen we hen  nadenken over hun geestelijke gezondheid. Tegelijkertijd doorbreekt de actie op een ludieke manier het taboe dat nog steeds rust op (problemen met) geestelijke gezondheid. Heel wat handelaars in de Kapellestraat en Torhoutsesteenweg zetten mee hun schouders onder deze actie. Ook op de ramen van jeugdhuizen kan je zelfgeschreven spreuken terugvinden. 

Interactieve schoolvoorstelling op secundaire scholen

Ook de scholen worden betrokken in het thema van geestelijke gezondheid. Charlotte De Groof komt langs op drie secundaire scholen in Oostende met  haar voorstelling “Charlie Bravo”. Langs deze weg wil ze 'emotioneel misbruik binnen het gezin' bespreekbaar maken. Ze buigt dit zware thema om tot een positieve voorstelling over moed, hoop, jezelf durven zijn en het geluk vinden.

Geestelijke gezondheid in cijfers

In 2021 organiseerde Oostende een gezondheidsenquête. Daaruit blijkt dat twee op vijf inwoners recent een of andere vorm van psychische klachten ervaarde zoals slaapproblemen, zich angstig of neerslachtig voelen of het gevoel hebben voortdurend onder druk te staan. Deze enquête werd afgenomen in coronaperiode waardoor de cijfers iets hoger uitvallen. Daarnaast blijkt uit Vlaamse cijfers dat meer dan de helft van de personen met psychische problemen hier niet over praat en geen hulp zoekt. Vaak zwijgen mensen omwille van schaamte of omdat ze niemand willen lastigvallen of om nog andere redenen. Nochtans verdienen die problemen zorg en aandacht. Daarom moet je ze ook durven te benoemen. (Bron: Te GeK)

Meer info over deze tiendaagse vind je via www.oostende.be/10-daagse 

Natacha Waldmann

Schepen van Zorg, Welzijn & Onderwijs

T 059 25 84 59

Graag contact opnemen? Stuur ons een bericht.

e-mail