Oostende doet aan valpreventie - 'Een voor allen, allen tegen vallen'

Share this:

De Week van de Valpreventie is aan zijn tiende editie toe. Deze feesteditie draagt de slogan ‘Eén tegen allen, allen tegen vallen’, waarbij vijf Vlaamse provincies en Brussel uitgedaagd worden om de strijd tegen elkaar aan te gaan voor de titel van ‘beste valpreventieprovincie van het jaar’. De Stad Oostende participeert graag aan dit initiatief en organiseert een uitgebreid programma. De diensten ouderenzorg en de ontmoetingscentra slaan de handen in elkaar.

Valrisico

Ouder worden vergroot het risico op vallen. Om allerlei redenen staan we minder stevig op de benen. Nationale en internationale cijfers tonen aan dat 1 op 3 thuiswonende 65-plussers en nagenoeg de helft van de 80-plussers minstens eenmaal per jaar valt. Bij ongeveer 40% van hen resulteert dit in een letsel.

"Deze valincidenten kunnen voor een stuk voorkomen worden met actieve preventie. Met eenvoudige technieken, een aangepaste levensstijl en goede informatie kunnen we veel ellende voorkomen", aldus schepen Waldmann van Gezondheid. "De Vlaamse overheid lanceert al vele jaren allerlei preventiecampagnes. Met als hoogtepunt de traditionele 'Week van de Valpreventie'. Als lokaal bestuur dragen we graag ons steentje bij. We geven de 10e campagne dit jaar een sterke lokale invulling met een uitgebreid programma", vult ze aan.

Buurtgerichte aanpak

Het nieuwe woonzorgdecreet verplicht de lokale besturen om alle diensten ouderenzorg zoveel mogelijk buurtgericht te werken. De diensten moeten meer en meer aantoonbaar samenwerken op buurtniveau. Dit kan door de gebruikers van onze diensten te laten deelnemen aan activiteiten in de buurt of andersom door bewoners of lokale diensten van de buurt te laten deelnemen aan ontspanningsactiviteiten bij onze diensten. Het is dan ook een evidentie dat wij met onze ontmoetingscentra hieraan deelnemen en de geplande acties meehelpen bedenken, inplannen en faciliteren.

De week van de valpreventie was voor ons dan ook een ideaal moment om aan deze beleidslijn vorm te geven. In de praktijk zullen de serviceflats van de Stad, de ontmoetingscentra, het dagverzorginscentrum Wante en de woonzorgcentra Boarebreker en Lacourt gedurende de week van 19 april tot en met 23 april 2021 allerlei preventieve acties organiseren. Coronaproof natuurlijk. Dus voor een groot stuk digitaal. In ons programma maken we een mooie mengeling tussen activiteiten voor ons eigen doelpubliek en activiteiten die toegankelijk zijn voor elke Oostendenaar. "We hopen met deze samenwerking zoveel als mogelijk sterren binnen te halen en zo ons steentje bij te brengen om genomineerd te worden als valpreventieprovincie van het jaar", stelt Natacha Waldmann.

Een week vol valpreventie

We starten de week actief met een hindernissenparcours. Minder zitten, meer bewegen en regelmatig je spieren en evenwicht oefenen, is de beste manier om vallen te voorkomen.

Verder kan nog deelgenomen worden aan een drietal webinars rond gezonde voeding en een webinar rond veilig wonen. Er zijn kookactiviteiten voor de bewoners van onze woonzorgcentra. En de gebruikers van de ontmoetingscentra en de serviceflats kunnen deelnemen aan een quiz. En tenslotte proberen we met z’n allen de langst mogelijke ketting van veilige schoenen te maken.

Alle activiteiten worden gratis aangeboden, voor sommige activiteiten moet wel ingeschreven worden.

Voor alle info en inschrijven: https://www.oostende.be/valpreventie

Natacha Waldmann

Schepen van Zorg, Welzijn & Onderwijs

T 059 25 84 59

Graag contact opnemen? Stuur ons een bericht.

e-mail