Project luistervinken bereikt duizenden kinderen

Share this:

Het voorleesproject Luistervinken is een samenwerking tussen de Bibliotheek en de Ontmoetingscentra van Stad Oostende. Jaarlijks nemen heel wat kinderen deel aan de voorleesmaand in november. Dit jaar zijn er maar liefst negentien scholen ingeschreven, wat betekent dat ongeveer duizend kinderen zullen deelnemen.

Elk jaar worden alle kinderen van het derde kleuter en eerste leerjaar (incl. buitengewoon onderwijs) getrakteerd op een voorleessessie in de ontmoetingscentra en de Bib.

Sociale cohesie op wijkniveau versterken

Luistervinken wordt ondertussen al enkele jaren georganiseerd door de Bibliotheek en de ontmoetingscentra van Stad Oostende. Het is een intergenerationeel project waarbij voorleesvrijwilligers vorming volgen in de Bibliotheek en op hun beurt voorlezen aan de kinderen. Op een laagdrempelige manier kunnen kinderen zo proeven van prachtige verhalen.

Stad Oostende wil met het project de sociale cohesie op wijkniveau versterken. Vanuit die doelstelling verbindt de Stad de luistervinklocaties met de scholen. Het is fijn dat we voor dit project kunnen rekenen op de vrijwilligers van de ontmoetingscentra, voor wie dit project ook erg belangrijk is.

De klassen krijgen achteraf ook een themaboek met een lesmap om daarna in de klas verder aan de slag te gaan.

Het belang van voorlezen kan en mag niet onderschat worden. Het is namelijk meer dan een leuk tijdverdrijf zo blijkt uit verschillende onderzoeken. De gunstige effecten van voorlezen manifesteren zich op verschillende en uiteenlopende vlakken: taalontwikkeling en woordenschat, sociale en emotionele ontwikkeling, stimuleren van de fantasie, het doorgeven van leesplezier, … En wat mooi is, voorlezen heeft een positief effect op álle kinderen, ongeacht het opleidingsniveau of de sociale status van de ouders.

Negentien scholen en duizend kinderen

De scholen tekenden opnieuw massaal in op het aanbod ‘Luistervinken met de klas’, maar liefst negentien lagere scholen nemen deel, goed voor in totaal duizend kinderen. Schepen voor Onderwijs, Natacha Waldmann: "Op school leren kinderen niet alleen schoolse vaardigheden aan, maar ook sociaal ontwikkelen ze zich enorm. Daarom is een sterke taakontwikkeling cruciaal. Dit aanbod komt dan ook tegemoet aan enkele belangrijke schoolse doelstellingen, zo ondersteunt de Stad ons Oostendse onderwijs."