Schone lucht in klaslokalen

Share this:

De universiteiten van Leuven en Eindhoven starten een onderzoeksproject rond luchtreiniging in klaslokalen. Ze willen nagaan of luchtreinigingstoestellen ook besmettingen zoals COVID-19 kunnen terugdringen. Stad Oostende neemt graag deel aan dit innovatieve project en koopt vijf dergelijke toestellen aan. Die worden ingezet in basisschool 't Klein College. Het onderzoeksteam zorgt voor wetenschappelijke begeleiding.

Luchtreiniging is een wetenschappelijk bewezen methode om de aerosolenconcentraties in binnenruimtes sterk te reduceren, en dus ook het besmettingsrisico. De universiteiten van Leuven en Eindhoven willen onderzoeken of en in welke mate luchtreiniging ook besmettingen kan terugdringen. Ze werken hiervoor samen met heel wat partners. Mogelijks leidt dit onderzoek tot nieuwe inzichten omtrent de inzet van luchtreinigingstoestellen op het besmettingsrisico van COVID-19 in klaslokalen en andere binnenruimtes. En kan goede luchtreiniging misschien betekenen dat eventuele mondmaskers in klaslokalen niet meer nodig zijn. Ook dat wordt onderzocht door Prof. Dr. Marc van Ranst, Prof. Dr. Ir. Bert Blocken, Dr. Ir. Leen Peeters en hun onderzoeksteams die dit onderzoek leiden. Er worden luchtreinigers geselecteerd, aangekocht en geïnstalleerd in klaslokalen. Daarna voeren ze metingen uit naar  aerosolenconcentraties en viruslading in de lucht en volgt er registratie van verluchten met open ramen en deuren en registratie van het aantal besmettingen in de klas.

Stad Oostende neemt deel aan dit onderzoek

Stad Oostende zet graag haar schouders onder dit innovatieve project en peilde bij de Oostendse basisscholen naar de interesse om mee te werken. Basisschool ’t Klein College reageerde als eerste op de oproep en voldoet aan de vooropgestelde criteria met betrekking tot het aantal klassen, engagement van de leerkrachten en het ontbreken van mechanische ventilatie. Er zullen in deze school minstens vijf luchtreinigingstoestellen geplaatst worden in minstens vijf klaslokalen. Het aantal besmettingen wordt gemonitord tijdens een periode van maximaal zes maanden. Tijdens het onderzoek vindt enkele meetdagen plaats waarbij de luchtkwaliteit met de meest gespecialiseerde meetapparatuur wordt opgemeten doorheen de dag. Deelname aan het onderzoek is gratis, de aankoop van de vijf luchtreinigingstoestellen is ten koste van Stad Oostende.  

Wetenschappelijk advies

Bij de aankoop voorziet het onderzoek wetenschappelijke begeleiding zodat de toestellen voldoen aan de geometrie en de bezetting van de lokalen waar ze terecht komen. Dit is zeer waardevol voor eventuele toekomstige aankopen. Ook na deze pandemie blijven luchtreinigingstoestellen in (klas)lokalen nuttig in de strijd tegen ziektes die via de lucht worden verspreid. Het onderzoek wordt uitgerold in scholen, woonzorgcentra en universiteitslokalen in België en Nederland.