Stad Oostende maakt vrijetijdsaanbod beter toegankelijk voor iedereen

Share this:

Stad Oostende wil het vrijetijdsaanbod beter toegankelijk maken en lanceert daarom een eengemaakt vrijetijdsloket waar je ook zonder afspraak terecht kan. Bovendien kan de UiTPAS voortaan ook aangevraagd worden in de Welzijnspunten in Mariakerke en in de Vuurtorenwijk.

Vanaf 16 oktober 2023 bundelen het UiTloket en het Loket Onderwijs- en Vrijetijdskansen de krachten en smelten ze samen tot één vrijetijdsloket. Het vrijetijdsaanbod wordt op deze manier op een gelijke manier toegankelijk gemaakt, ongeacht de financiële situatie van de klant. Je vindt het eengemaakte loket op de huidige locatie van het UiTloket aan de hoofdingang van het Stadhuis.

Dienstverlening zonder afspraak

Of je nu een UiTPAS wil aanvragen, een ticket wil reserveren of op zoek bent naar informatie over vrije tijd, of je nu gebruik maakt van het kansentarief of niet: alle info is te verkrijgen aan hetzelfde loket.

Bovendien kan je nu voor al je vrijetijdsvragen in het Stadhuis terecht zonder afspraak:

- informatie over vrijetijdsactiviteiten in Oostende

- informatie, verkoop en verlenging UiTPAS (aan kansentarief)

- ticketverkoop voor voorstellingen van cultuurcentrum De Grote Post, KAAP, Theater aan Zee, lokale theaterverenigingen,…

- afhandeling van de ticketverkoop van jouw activiteit die plaatsvindt in Oostende

- verkoop van diverse gadgets en geschenkjes van Stad Oostende

- verkoop van sportkaarten Sport aan Zee

- inschrijving bij de speelpleinwerking pleZAND

- informatie en reservatie van activiteiten aan kansentarief buiten Oostende (Iedereen Verdient Vakantie, Rap Op Stap, Vrijuit)

- info over het scholenaanbod in Oostende

- info over het digitaal aanmelden/inschrijven (buitengewoon) basis- en secundair onderwijs in Oostende        

De aanvraag of de opvolging van een studietoelage hoger onderwijs en de reservatie van een vakantieverblijf aan kansentarief vragen wat meer tijd en blijven daarom wel op afspraak. Een afspraak maken kan via www.oostende.be/afspraak, via het gratis nummer 0800 1 8400 (kies optie 1) of ter plaatse bij het O-punt in het Stadhuis.

UiTpas nu ook beschikbaar in Welzijnspunten Mariakerke en Vuurtoren

UiTPAS is de vrijetijdspas waarmee je voordelig aan tal van cultuur-, sport- en jeugdactiviteiten kan deelnemen. Je spaart punten bij meer dan 150 vrijetijdsaanbieders in  Oostende, van het zwembad en de bibliotheek tot de musea, sportclubs, kampen en cultuurhuizen. De gespaarde punten kan je omruilen voor mooie voordelen zoals tickets, kortingen, een drankje of gadgets. Voor wie het financieel moeilijk heeft, is er een UiTPAS met kansentarief die 80% korting biedt op vrijetijdsactiviteiten. Een UiTPAS kost 5 euro. Wie recht heeft op een UiTPAS met kansentarief betaalt 1 euro. Voor kinderen en jongeren tot 26 jaar is de UiTPAS gratis. De pas koop je maar één keer aan en is levenslang geldig.

Wie een UiTPAS wil, met of zonder kansentarief, kan nu ook terecht bij de Welzijnspunten Mariakerke en Vuurtoren. Dankzij deze extra verkooppunten wil de Stad de toegang tot een UiTPAS vereenvoudigen en zo de drempel naar vrije tijd verlagen. Mensen moeten niet onnodig worden doorverwezen en er kan korter op de bal worden gespeeld.

Het Welzijnspunt in Mariakerke is te vinden op de Nieuwpoortsesteenweg 178. Deze in de Vuurtoren vind je in de Eduard Hammanstraat 30. Deze punten zijn dagelijks geopend van 9.00 tot 12.00 uur of op afspraak. Met de twee extra welzijnspunten wordt de drempel naar het vrijetijdsaanbod van de Stad verlaagd. Samen met het eengemaakte loket zorgen ze ervoor dat Stad Oostende het ultieme doel om alle inwoners van de stad te voorzien van een UiTPAS verder kan realiseren. Op dit ogenblik hebben al meer dan 24.000 Oostendenaars er eentje op zak, waarvan er 10.000 gekoppeld zijn aan het kansentarief. Het is een speerpunt van het stadsbestuur om sport, cultuur en jeugdwerking voor iedereen toegankelijk te maken, met dit aangepaste tarief voor mensen met een laag inkomen valt ook de financiële drempel grotendeels weg.  

"Armoede is meer dan een gebrek van geld, het gaat in de kern over uitsluiting. De UitPAS is voor mensen met een laag inkomen soms de enige mogelijkheid om deel te nemen aan allerhande vrijetijdsinitiatieven, het is voor ons dan ook cruciaal om die zo beschikbaar mogelijk te maken voor iedereen. Deze actie past dan ook in deze doelstelling. " - Schepen van Welzijn Natacha Waldmann

Wie een UiTPAS wil kopen, kan uiteraard nog steeds terecht in alle verkooppunten van Oostende, waaronder het UiTloket in het Stadhuis en alle Ontmoetingscentra. Ontdek alle info over UiTPAS op www.uitinoostende.be/uitpas.

Natacha Waldmann

Schepen van Zorg, Welzijn & Onderwijs

T 059 25 84 59

Graag contact opnemen? Stuur ons een bericht.

e-mail