Stad Oostende opent Inloophuis Mantelzorg

Share this:

Zorg komt in vele vormen, ‘dé’ mantelzorger bestaat dan ook niet. Mantelzorg raakt het leven van mensen op alle mogelijke leeftijden en vind je in alle lagen van de bevolking. Omwille van de grote diversiteit aan zorgsituaties is er nood aan een ruim en volledig aanbod om mantelzorgers te kunnen ondersteunen en begeleiden. Stad Oostende wil met een ‘Inloophuis Mantelzorg’ de vele mantelzorgers een toegankelijke en vooral warme plek geven waar ze terecht kunnen met vragen, informatie, vorming en contact met lotgenoten. Ook voor een babbel kan je binnenspringen, en word je te woord gestaan door professionals.

70% van de Vlamingen met een zorgnood krijgt hulp van familie, vrienden, buren of kennissen. 1 op de 3 Vlamingen van 18 jaar en ouder verleende het afgelopen jaar mantelzorg. 1 op de 5 Vlaamse tieners tussen 11 en 18 jaar is mantelzorger. Dat leren ons cijfers van het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg. Uit een burgerbevraging van Stad Oostende eerder dit jaar in april, leerden we dat 50% van de Oostendenaars hulp biedt aan personen met een ziekte of beperking of hulp biedt aan oudere personen vanuit een bestaande sociale band. We leerden ook dat 9% eigenlijk niet weet wat mantelzorg is en dat 26% het steunaanbod voor mantelzorgers van de Vlaamse overheid niet kent.

Mantelzorg neemt vele verschillende vormen aan: van regelmatig een helpende hand toesteken of emotionele steun bieden tot intensieve 24/7 begeleiding. Bovendien raakt mantelzorg, vaak onaangekondigd, het leven van mensen op alle mogelijke leeftijden. Vanuit een persoonlijke betrokkenheid en solidariteit zetten mantelzorgers zich dagelijks in om de best mogelijke zorg en ondersteuning te bieden aan een naaste, al dan niet samen met professionele zorg- en hulpverleners.

Mantelzorgers nemen hierbij verschillende rollen op. Ze vervullen niet alleen de rol van naaste en 'zorgaanbieder’ maar zijn tegelijkertijd ook vaak expert, sleutelfiguur en belangenbehartiger. Los van de zorgcontext nemen ze daarnaast nog andere rollen op. Ze zijn bijvoorbeeld zelf ook werknemer, student, gezinslid, etc. en hebben eigen levensdoelen en een eigen identiteit.

"Er zijn zoveel verschillende zorgsituaties, daarom is er ook nood aan een brede waaier om al die mantelzorgers te kunnen ondersteunen en begeleiden. Hierbij willen we aandacht hebben voor elke groep, dus ook jonge of werkende mantelzorgers. Voor het inloophuis zullen we samenwerken met heel wat organisaties, dat zorgt ervoor dat zoveel mogelijk mensen de weg zullen vinden." - Schepen van Welzijn en Zorg Natacha Waldmann

Dat het inloophuis vandaag opent, is niet toevallig: zondag 23 juni is het immers ‘Dag van de Mantelzorger’. Centraal in het Inloophuis Mantelzorg staan informeren, waarderen en samenwerken.   

Informeren

- één informatieloket voor alle hulp- en steunvragen

- versnippering van het aanbod tegengaan

- informeren over de bestaande ondersteuningsmogelijkheden / over tegemoetkomingen / over respijtzorg / over lokale initiatieven

Educatie

- vorming cursussen en training voor mantelzorgers organiseren / bekend maken

- vorming cursussen en training voor professionals uit de omgeving van mantelzorgers organiseren / bekend maken

- bijeenkomsten met andere mantelzorgers / lotgenoten organiseren

Herkennen, erkennen en waardering

- sensibilisering rond mantelzorg zodat mantelzorg zichtbaarder wordt binnen de stad Oostende en mantelzorgers herkend en erkend worden

- psychologische en emotionele ondersteuning , plaats voor een gesprek

- noden van mantelzorgers capteren

Samenwerken

Samenwerkingsverbanden opzetten rond diverse thema’s  met betrokken stakeholders, professionelen die in hun werking in contact komen met mantelzorgers. We gaan de komende maanden actief op zoek naar onze partners.

Speciaal voor de opening wordt het Inloophuis Mantelzorg verfraaid met een muurtekening van kunstenaar en designer Fé Riske. Hij baseerde zijn tekening op een kinderverhaal geschreven door Annick Backeljau die we kennen van het tv-programma ‘Restaurant Misverstand’ dat vorig jaar neerstreek in Oostende en waarin acht mensen met jongdementie samen een restaurant runden. Annick schreef het verhaaltje over dieren met dementie samen met haar dochters, die ook mantelzorgers werden voor hun mama na de diagnose Alzheimer.

In een spin-off van het televisieprogramma beleven de deelnemers unieke belevenissen. De tekening is ook het onderwerp van een aflevering in de spin-off reeks van Restaurant Misverstand door Alzheimer Liga Vlaanderen. Je kan de afleveringen op het YouTube kanaal Alzheimer Liga Vlaanderen bekijken.

Het Inloophuis Mantelzorg is vrij toegankelijk en tijdens de zomermaanden open op dinsdagvoormiddag en donderdagvoormiddag telkens van 9.00 tot 12.00 uur. Locatie: Torhoutsesteenweg 19