Stad Oostende sluit BoekBezoek af in stijl

Share this:

Het voorlees-aan-huis/leesbevorderingsproject BoekBezoek van Stad Oostende ging in januari voor de veertiende keer van start. Gedurende tien weken genoten maar liefst 42 kinderen uit de derde kleuterklas van de voorleesmomenten door enthousiaste vrijwilligers. De Stad wou dit niet onopgemerkt laten voorbijgaan en organiseerde daarom een BoekBezoekfeest voor de betrokken ouders en hun kinderen in de Forumzaal van de Bibliotheek op woensdag 26 april van 14.00 tot 16.30 uur.

Stad Oostende vindt het belangrijk om leesbevorderingsprojecten voor kinderen te ondersteunen. Kinderen die lezen leuk vinden, lezen meer. Zo hebben ze een grotere kans op een betere leesvaardigheid dan kinderen die dat niet vinden. Om de leesvaardigheid te bevorderen, organiseerde de Stad al voor de veertiende keer op rij het voorlees-aan-huis/leesbevorderingsproject BoekBezoek met slotfeest in de Bibliotheek.

Voorlezen aan huis

Sinds januari gingen er maar liefst achttien vrijwilligers op pad om gedurende tien weken een uurtje voor te lezen uit Nederlandstalige boeken in gezinnen waar nog geen voorleescultuur bestaat. Ze deden dat specifiek voor kinderen uit de derde kleuterklas én hun broertjes en/of zusjes. BoekBezoek wil door thuis te gaan voorlezen in de eerste plaats de kinderen in hun vertrouwde omgeving het plezier van het voorlezen laten voelen en zo op een aangename manier taal stimuleren. Daarnaast is BoekBezoek er ook voor de ouders. Door hen te laten zien hoe leuk kinderen het vinden om naar verhalen te luisteren, wil het project ook de voorleesmicrobe naar de gezinnen overbrengen.

18 gezinnen, 42 kinderen

Stad Oostende bereikte dit jaar met het project 18 gezinnen. 42 kinderen konden op die manier van de voorleesmomenten genieten. Het toewijzen van de gezinnen gebeurde door het zorgteam van de deelnemende scholen. Het zorgteam selecteerde op basis van de socio-economische situatie, het taalvaardigheidsniveau van de kinderen en de taalsituatie thuis.

Schepen van Onderwijs Natacha Waldmann: "De succesformule van BoekBezoek is dat het erin slaagt om succesvol groeikansen te bieden aan kinderen en hun gezin, maar tegelijk ook het netwerk van de gezinnen versterkt. De vrijwilligers, net als de brugfiguren Onderwijs spelen hierin een sleutelrol. Zij zorgen ervoor dat de effecten van het project ook lang nadien nog blijven standhouden."

BoekBezoekfeest

Stad Oostende wou BoekBezoek in stijl afsluiten en organiseerde een slotfeest voor de betrokken gezinnen en hun kinderen in de Forumzaal van de Bibliotheek. Een logische keuze, aangezien op die manier de ouders en kinderen de Bibliotheek en de werking ervan leren kennen én ze gestimuleerd worden om er geschikte voorleesboeken uit te lenen. Tijdens het BoekBezoekfeest was er ook een verteller aanwezig, kregen de gezinnen een rondleiding in de bib door hun voorlezer en kregen ze allen een voorleespakket. Op die manier probeert de Stad de leesmotivatie hoog te houden.