Stad Oostende start groepsgesprekken voor 65-plussers om eenzaamheid te doorbreken

Share this:

Stad Oostende lanceert in het najaar een nieuw groepsaanbod voor 65-plussers in Oostende. Het doel van het initiatief is om via gesprekken sociale connecties te versterken en eenzaamheid tegen te gaan. Dit is een belangrijke stap in het bespreekbaar maken en de aanpak van mentaal welzijn bij ouderen.

Sinds oktober 2019 is er in Oostende een eerstelijnspsycholoog voor ouderen aan de slag. De eerstelijnspsycholoog biedt, in nauwe samenwerking met de eerstelijnshulpverlener, psychologische hulp bij ouderen met veelvoorkomende niet-complexe psychische klachten. Die klachten gaan van  stress, aanpassingsproblemen en rouw tot sombere of depressieve gevoelens, piekeren en eenzaamheid. Sinds de opstart werden 171 mensen geholpen in Oostende. “Sinds de start hebben we gemerkt hoe noodzakelijk deze ondersteuning was. Het aandeel ouderen dat worstelt met rouw, eenzaamheid of andere mentale problemen is groot, en erg lang onderbelicht gebleven. Daarnaast is de schaamte over psychisch welzijn bij deze doelgroep ook groot”, zegt schepen van Welzijn Natacha Waldmann.

Eenzaamheid doorbreken

Ouder worden gaat vaak gepaard met heel wat veranderingen zoals een verhuis of het verlies van een partner. Dat kan ertoe leiden dat mensen zich eenzaam of slecht in hun vel gaan voelen. De eerstelijnspsycholoog stelt in haar dagelijks werking vast dat personen daarom snel beginnen piekeren.  Er is dus een nood om mensen in contact te brengen met elkaar en om die eenzaamheid te doorbreken. Om aan deze nood te voldoen start Stad Oostende met een groepsaanbod voor 65-plussers. Het groepsaanbod wordt aangeboden in de vorm van groepsgesprekken.

Laagdrempelige groepsgesprekken

Tijdens de eerste reeks groepsgesprekken wordt het thema piekeren behandeld. De eerstelijnspsycholoog begeleidt de sessies door stil te staan bij wat piekeren is, waarom mensen het doen en wat ze eraan kunnen doen. Tijdens het gesprek is er ruimte voor deelnemers om eigen ervaringen te delen. De gesprekken vinden plaats in kleine groep om een deelname zo laagdrempelig mogelijk te houden.  Na het eerste gesprek volgt een opvolgmoment om eventuele nieuwe ervaringen te delen. “Door de thema’s heel toegankelijk te houden hopen we zoveel mogelijk mensen te bereiken. Voor een aantal van hen kan dit misschien de eerste stap zijn naar verdere hulp en een beter welbevinden”, aldus nog schepen Waldmann

Het groepsaanbod zal niet beperkt blijven tot het thema piekeren. In het voorjaar van 2024 vinden er nog groepsgesprekken plaats die andere relevante thema’s behandelen.

Praktisch

De gesprekken vinden plaats in beperkte kring, dus inschrijven is verplicht. Dat kan telefonisch via 0473 36 11 28, via isabelle.decrock@oostende.be of aan het loket van een ontmoetingscentrum.

De gesprekken vinden telkens plaats van 14.00 tot 16.00 uur 

OC De Blomme

·        Groepsgesprek: 27 september 2023

·        Opvolgmoment: 13 oktober 2023

OC De Boeie

·        Groepsgesprek: 11 oktober 2023

·        Opvolgmoment: 25 oktober 2023

OC De Schelpe

·        Groepsgesprek: 19 oktober 2023

·        Opvolgmoment: 16 november 2023

Natacha Waldmann

Schepen van Zorg, Welzijn & Onderwijs

T 059 25 84 59

Graag contact opnemen? Stuur ons een bericht.

e-mail