Stad Oostende steunt CoKidO

Share this:

Voor het derde jaar op rij nemen ouders van leefschool De Vlieger het heft in eigen handen en zetten ze een eigen initiatief op waarbij kinderen in de schoolvakantie kwalitatief opgevangen worden. Stad Oostende bood tot nu toe logistieke steun, maar vanaf deze zomer wordt ook een structurele financiële tussenkomst voorzien.

 

Enkele ouders van Leefschool De Vlieger steken reeds enkele jaren de handen uit de mouwen en bouwen een eigen opvang uit, om zo kinderen in een vertrouwde omgeving een kwalitatief aanbod te doen tijdens de vakantie. Ze noemen zichzelf ‘De Zandzotjes’. De school stelt de schoolinfrastructuur ter beschikking, Stad Oostende biedt logistieke steun.

Enkele ouders van ‘De Zandzotjes’ getuigen: “We zijn vertrokken van een eenvoudig, coöperatief principe: om beurt zorgen ouders hier voor hun elkaars kinderen. Per beurt dat je zelf instaat voor kinderopvang kunnen je eigen kinderen 4 keer komen op andere momenten. Doordat ouders elkaar kennen is er veel vertrouwen, en laten we onze kinderen met een gerust hart achter.”

Om toch eventuele risico’s te dekken besliste Stad Oostende nu om tussen te komen in de kost van een overkoepelende verzekering en begeleiding via de vzw Cokido. Per deelnemend gezin gaat het jaarlijks om 30 euro lidgeld. “Dit stadsbestuur stimuleert burgerinitiatief. We willen Oostendenaars motiveren om zelf mee te bouwen aan een warm Oostende. Dit project waarbij laagdrempelige en vooral goedkope opvang wordt georganiseerd past volledig binnen ons bestuursakkoord. Ik ben dan ook zeer tevreden dat ook de school bereid is om infrastructuur te delen en zo initiatief te faciliteren.”, zegt schepen van Onderwijs Natacha Waldmann.

In totaal wordt deze zomer zes weken opvang aangeboden. Elke dag is er een divers aanbod met ook voldoende ruimte om 'gewoon' te spelen, op ritme van het kind. Saar Trybou, directeur van Leefschool De Vlieger, kan dit beamen: “Ouderparticipatie is een kernwaarde voor onze Leefschool. Voor de school zelf is de inspanning trouwens beperkt. Het zijn echt de ouders die het allemaal waarmaken.”

Schepen van Mens en Milieu Silke Beirens, ook bevoegd voor Buitenschoolse Kinderopvang, benadrukt: “We steunen nu dit initiatief maar hopen dat ook andere oudergroepen geïnspireerd raken. Dankzij de ondersteuning van Cokido vzw kan dit met minimale inspanningen worden gerealiseerd. Een dergelijk aanbod is volledig complementair met het reguliere aanbod aan kinderopvang. Vooral voor kleuters is opvang door vertrouwde gezichten in een bekende omgeving zeer waardevol.”