Stad Oostende stimuleert een goede mondgezondheid

Share this:

Op 20 maart is het dag van de mondgezondheid. Een gezonde mond is niet alleen de basis van een mooie glimlach, maar ook een belangrijke voorwaarde om fysiek en mentaal gezond te zijn. Samen met verschillende partners zet de Stad daarom volop in op initiatieven als Tand-em en de mondzorgcoaches die de drempel naar de tandarts verlagen. Bovendien ondersteunt de Stad kinderen en hun ouders met uitleenbare mondzorgkoffers, brochures en screenings vol tips voor een goede mondgezondheid.

Mondzorg is geen luxe, maar een basisrecht. Het is een voorwaarde om mee te kunnen in de maatschappij. Daarom stimuleert de Stad een goede mondgezondheid en is er extra ondersteuning voor personen in armoede en kinderen. 

"De dag van de mondgezondheid op 20 maart is een broodnodige kans om mondgezondheid in de kijker te zetten. Want een goede mondgezondheid is erg belangrijk om fysiek, mentaal en sociaal mee te kunnen in de maatschappij. Daarom wil Stad Oostende een goede mondhygiëne stimuleren en de drempel naar de tandarts verlagen, zowel voor volwassenen als voor kinderen. "- Schepen van Gezondheid, Natacha Waldmann

De drempel naar de tandarts verlagen

De mondzorgcoaches helpen Oostendenaars in kansarmoede bij hun tandartsbezoek en mondhygiëne. Ook de sociale tandarts Tand-em doet mondonderzoeken bij Oostendenaars met een laag inkomen die al drie jaar niet meer bij de tandarts zijn geweest. Bovendien is het jaarlijkse mondonderzoek bij de tandarts gratis tot 18 jaar. Ook daarna krijg je je tandartsbezoek grotendeels terugbetaald door de mutualiteit.

Mondgezondheid start bij de opvoeding

Inloopteam De Viertorre maakte samen met AZ Oostende een mondzorgkoffer voor kinderen van 0 tot 3 jaar. Die zit boordevol voorleesboekjes, spelletjes en hulpmateriaal om ouders te ondersteunen. De koffer kan uitgeleend worden bij Huis van het Kind door organisaties die werken met kinderen van 0 tot 3 jaar. Bovendien verdeelt de Stad via de scholen, ziekenfondsen en Oostendse tandartsen een vrolijk boekje met stadfiguurtje James. Daarin leren kinderen uit de lagere school op een speelse manier voor hun gebit en mond zorgen. Verder organiseren Inloopteam de Viertorre en vzw De Katrol gratis screenings door de tandartsen van expertisecentrum Gezonde Mond.  De screenings richten zich op kwetsbare gezinnen met kinderen. 

Werkgroep mondzorg  

Alle acties zijn er dankzij de werkgroep mondzorg. Die werd in 2023 opgericht, na de vele signalen en bezorgdheden rond mondgezondheid, en bestaat uit partners als Stad Oostende, Inloopteam de Viertorre, Logo Brugge-Oostende, Eerstelijnszone Oostende-Bredene, CM, Solidaris, vrij CLB De Havens, vzw De Katrol, Kind & Gezin en FMDO.