Stad Oostende zet mantelzorgers in de bloemetjes

Share this:

In Vlaanderen nemen meer dan 171.000 mensen de vrijwillige zorg op voor een zorgbehoevende naaste. De impact van die mantelzorg is groot; mensen kunnen langer thuis wonen, professionele hulp wordt beter omkaderd en de levenskwaliteit van de persoon met een zorgnood blijft hoger. Mantelzorgers zijn échte helden. In de aanloop naar de Dag van de Mantelzorg verzamelt Stad Oostende getuigenissen over sterke mantelzorgers die het verschil maken in onze Stad.

Stad Oostende zoekt getuigenissen

Naar een exact aantal mantelzorgers in Oostende is het gissen, vele mantelzorgers gaan namelijk aan de slag zonder veel ondersteuning of omkadering. Toch is het aantal bijzonder groot, tonen eerder genomen initiatieven aan. Tegelijk zijn er vele vormen van mantelzorg. Uit onderzoek blijkt dat bij echte 'zorgverlening' het vooral kinderen zijn die voor ouders zorgen (43%) of partners die zorg bieden bij ouderen (34%). Maar ook kinderen of jongere volwassen zijn soms kwetsbaar en krijgen hulp en ondersteuning van mantelzorgers. Dit kan een vriend(in), familie of buur zijn.

Ook voor mantelzorgers moet gezorgd worden, want hun inbreng valt niet te onderschatten. Vaak is het dankzij hun toewijding dat het mogelijk blijft om mensen met een zorgnood thuis te blijven opvangen, of in veel gevallen de professionele hulpverlening mee te dragen. Stad Oostende nam hier al verschillende initiatieven in.

"In juni vieren we de Dag van de Mantelzorger. We willen dan mantelzorgers in de bloemetjes zetten en verzamelen daarom getuigenissen. Zo willen we zichtbaar maken wat te vaak onzichtbaar gebeurt, en mensen laten voelen dat ze niet alleen zijn," zegt Schepen van Welzijn en Zorg Natacha Waldmann.

Ken jij zo’n held die zich dagelijks inzet voor een familielid of een vriend? Iemand die je graag in de bloemetjes wil zetten? Surf naar www.oostende.be/mantelzorg en laat weten waarom jouw mantelzorger vijf sterren verdient.

Stad Oostende verzamelt alle getuigenissen en zal die in de vorm van een fonkelende sterrengalerij op de stadswebsite plaatsen. Op die manier willen we de vele - vaak onzichtbare - helden bedanken voor hun harde werk als mantelzorger.

Dag van de mantelzorg

Alle mantelzorgers die worden aangemeld, krijgen op 23 juni ook een kaartje van Stad Oostende. Deze symbolische langste dag van het jaar staat centraal voor alle mantelzorgers die dag in dag uit zorgen voor een persoon die hen nauw aan het hart ligt.

Schepen Waldmann besluit: "Mantelzorg is niet altijd iets waarvoor men vrij kan kiezen. Meestal overkomt het mensen, soms al op zeer jonge leeftijd. Ook in Oostende zijn een pak inwoners actief als mantelzorger zonder dat ze zich ervan bewust zijn. Door mantelzorg met deze actie extra aandacht te geven, wil Stad Oostende het bewustzijn hierrond aanwakkeren."

Natacha Waldmann

Schepen van Zorg, Welzijn & Onderwijs

T 059 25 84 59

Graag contact opnemen? Stuur ons een bericht.

e-mail