Voedselbank West-Vlaanderen schenkt koelwagen aan Stad Oostende

Share this:

Voedselbank West-Vlaanderen schenkt een koelwagen aan het voedselverdeelplatform van Stad Oostende, om zo de ophaling en herverdeling van noodvoedselhulp in de regio te ondersteunen en uit te bouwen. Via het voedselverdeelplatform zullen alle noodvoedselhulpaanbieders van de Stad bevoorraad worden en krijgen voedseloverschotten een dankbare bestemming.

Stad Oostende legt vandaag de laatste hand aan het voedselverdeelplatform dat binnenkort zal zorgen voor de logistieke ondersteuning van alle noodvoedselhulpaanbieders in Oostende. "Via negen organisaties worden voedseloverschotten vandaag verzameld en herverdeeld bij mensen in armoede. Stad Oostende wil hen hierin ondersteunen en voorziet daarom een gecentraliseerde ophaling van de overschotten bij verschillende leveranciers zoals supermarkten, grootkeukens en kleine handelaren. De voedingsmiddelen worden verzameld in onze loods, waar ze herverdeeld worden volgens de vragen van de verschillende organisaties. De voedselbank is in deze gestroomlijnde aanpak een kernpartner voor ons", zegt schepen van Welzijn Natacha Waldmann.

Voedselbank als kernpartner

Ignace Bosteels is voorzitter van Voedselbank West-Vlaanderen. Hij legt uit: "Onze organisatie maakt deel uit van de Belgische Federatie van Voedselbanken, die zelf aangesloten is bij de Europese Federatie van Voedselbanken. Wij hebben een vaste toegang tot aanlevering voedseloverschotten vanuit de distributiesector. Daarnaast zijn wij vaste afnemer en verdeler van Europese goederen voor voedselhulp. Wij werken onder andere vaak samen met lokale besturen, dat doen we het liefst op een structurele en professionele manier. Onze samenwerking met het voedselverdeelplatform van Stad Oostende past hier perfect in en kan als voorbeeld dienen in de toekomst".

Stad Oostende en Voedselbank West-Vlaanderen hebben nu een structurele samenwerkingsovereenkomst. Via de Voedselbank West-Vlaanderen krijgt het platform een vaste aanvoer aan voedingsmiddelen, dankzij het bundelen van de krachten is die aanvoer voor de Oostendse aanbieders nu toegenomen. Bovendien biedt de voedselbank nu ook een koelwagen aan zodat de goederen op een voedselveilige manier hun weg vinden van Kuurne tot Oostende. Dankzij de koelwagen kan in drie ritten hetzelfde volume aan voedseloverschotten worden vervoerd als twintig ritten met een bestelwagen.

"Noodvoedselhulp is een noodzakelijke schakel in de strijd tegen extreme armoede. De vele organisaties op ons grondgebied, vrijwillige en professioneel, moesten tot vandaag ook heel wat logistieke taken op zich nemen, naast de zorg voor de mensen die bij hen aankloppen. Door de logistieke ondersteuning van Stad Oostende wordt het voor hen nu mogelijk om zich nog meer op het intermenselijke te gaan toespitsen", aldus nog schepen Waldmann.