Wintersoep: leerlingen maken gezonde verse soep met voedseloverschotten

Share this:

Wintersoep is een project waarbij voedseloverschotten door de leerlingen van SBSO aan Zee omgezet worden in een vers, gezond aanbod voor kansengroepen en buurtbewoners van Oostende.

Foodsavers regio Middenkust, het voedselverdeelplatform van Oostende, verzamelt voedseloverschotten en gaat op zoek naar diverse manieren om deze overschotten te herverdelen. Voor het project 'Wintersoep' werken ze samen met 'SBSO Aan Zee’, de school voor buitengewoon secundair onderwijs in Oostende.

Directeur van SBSO Aan Zee Ann Van Riet: "We vinden het fijn om met de school ons steentje bij te dragen en zien dit project als een kans om ons engagement te tonen. Het zorgt ook voor warme ontmoetingen tussen mensen, en dat is heel waardevol."

Foodsavers levert groenten uit de reststroom aan, en de leerlingen van de opleiding medewerker grootkeuken verwerken deze tot gezonde soep.

"Armoedebestrijding is een prioriteit in onze stad. Een belangrijke stap in de aanpak ervan is bewustmaking. Heel wat kinderen en jongeren groeien zelf op in armoede. Een project als Wintersoep helpt niet alleen voldoen aan de noden van Oostendenaars in een heel kwetsbare situatie, het maakt armoede als thema ook bespreekbaar op school, en dat is van goudwaarde," aldus schepen van Welzijn Natacha Waldmann.

De soep wordt verdeeld via het bestaande aanbod aan noodvoedselhulp op verschillende verdeelpunten in Oostende: Inloopcentrum Kwiedam van het CAW, Sociale Kruidenier de Antenne en de vzw Jakoeboe. Met de soep wordt een warm welkom aangeboden in de ontmoetingsruimtes van deze welzijnsorganisaties en in ons eigen Doorgroeihuis voor dak- en thuislozen.

Bovendien wordt dankzij Wintersoep voedselverspilling tegengegaan: voedseloverschotten worden omgezet in een vers, gezond aanbod voor kansengroepen en buurtbewoners. Dat versterkt het sociale weefsel en dus ook onze stad.