Zes Oostendse scholen en een jeugdbeweging pakken zwerfvuil aan

Share this:

Netheid is een prioriteit voor Stad Oostende en daarom lanceerde het in 2021 de netheidscampagne: ’t Is weer proper. De Stad ondersteunt binnen dat kader ook andere initiatieven zoals Operatie Proper van Mooimakers, een beloningssysteem waarbij scholen en jeugdverenigingen een duwtje in de rug krijgen om zwerfvuil duurzaam aan te pakken. Zes Oostendse scholen en een Oostendse jeugdbeweging hebben zich hier recent voor ingeschreven met steun van de Stad.

Zowel de inwoners als de bezoekers van Oostende verdienen een nette stad. Stad Oostende ondersteunt daarom naast haar bestaande netheidscampagne ’t Is weer proper ook nog andere initiatieven.

Operatie Proper

‘Operatie Proper’ is een initiatief van Mooimakers en een beloningssysteem waarbij scholen en jeugdverenigingen een duwtje in de rug krijgen om zwerfvuil duurzaam aan te pakken. Door het opmaken van een actieplan en dat ook uit te voeren, leren kinderen en jongeren over zwerfvuil in hun eigen leefomgeving. Ze leren om niet enkel toe te kijken, maar de handen uit de mouwen te steken om samen een nettere (school)omgeving te creëren. Stad Oostende ondersteunt het project graag en is het aanspreekpunt voor de scholen en jeugdbewegingen.

Zes Oostendse scholen en een jeugdbeweging

Dit jaar hebben zes Oostendse scholen en een jeugdbeweging zich ingeschreven: VLS Westdiep, Ensorinstituut, VTI Oostende, Heilig Hartschool, GO! Athena Campus Pegasus, GO! Athena Campus Centrum en Seascouts Oostende. In totaal zullen dus maar liefst 2883 leerlingen via dit project in aanraking komen met het thema zwerfvuil. Samen met de Stad werkten ze actieplannen uit voor het proper houden van de schoolbuurt en meting van het zwerfvuil, het proper houden van het schooldomein, educatie via themalessen rond afval en zwerfvuil, het stimuleren van hergebruik van materiaal, het uitvoeren van themaspellen over afval (voor jeugdbewegingen)…

Beloning

Na uitvoering van het actieplan, krijgen de scholen en de jeugdbeweging een financiële beloning waarmee ze herbruikbaar materiaal kunnen aankopen, de speelplaats groener kunnen maken of het zwerfvuil op het schooldomein verder kunnen aanpakken. 

Natacha Waldmann

Schepen van Zorg, Welzijn & Onderwijs

T 059 25 84 59

Graag contact opnemen? Stuur ons een bericht.

e-mail