Antenne stelt met POT Up verhalen in bokalen voor

Share this:

Tien Oostendenaars gingen aan de slag met voedselresten. Ze zetten die om in originele recepten, allemaal in een bokaal. Ze haalden daarvoor inspiratie uit hun jeugd, uit familierecepten of uit hun thuisland. Samen ontdekten ze tijdens dit project hoe je voedselresten kan verwerken in een potje. Zo gaat POT Up voedselverspilling tegen. 

Antenne, de sociale kruidenier van stad Oostende, startte in 2016 en groeide uit tot een bruisende ontmoetingsplek met diverse projecten. Heel vaak hebben die projecten te maken met het verwerken en herbestemmen van voedseloverschotten. Bij Antenne maken ze bijvoorbeeld maaltijden voor de daklozenwerking, soep voor voedselpunten in Oostende en organiseren ze wekelijks volkskeukens met en voor hun bezoekers. Alle bereidingen gebeuren steeds met lokale, seizoensgebonden voedselreststromen.

Herwaardering van voedseloverschotten

Foodsavers regio Middenkust haalt maandelijks 30 ton voedseloverschotten op bij supermarkten en de voedselindustrie. Deze worden herverdeeld naar een 33-tal organisaties in de regio. Antenne is er daar één van. Elk seizoen zorgt voor grote volumes van bepaalde soorten groenten of fruit.  Als gevolg is er zelfs binnen die voedseloverschotten soms een teveel van één soort. De korte houdbaarheidsdatum en het overaanbod maken dat deze hoeveelheden niet steeds via de huidige kanalen herbestemd kunnen worden. Met het project POT Up gaat Antenne aan het werk met deze reststroom, op een zinvolle en duurzame manier.

Verhalen in bokalen

Oostende is een superdiverse stad, waar jong en oud, geboren Oostendenaars of aangespoelden vorm geven aan een bonte mix van inwoners. "Deze diversiteit is niet enkel een verrijking voor onze samenleving, maar levert ook een pak verhalen over eten op. Het gaat hierbij zowel over herinneringen aan specifieke maaltijden en manieren van eten als over hoe je voedsel verwerkt, bewaart of hoe je aan de slag gaat met restjes. Met dit erfgoed gingen ze bij Antenne aan de slag. POT Up werd dus een participatieve zoektocht naar traditionele en originele bereidings- en bewaringstechnieken." - Schepen van Welzijn Natacha Waldmann

Het project startte in 2021.  Antenne organiseerde twee dialoogtafels  waar ze met een 50-tal Oostendenaars in gesprek gingen over het bereiden en bewaren van voedsel. Tijdens deze dialoogtafels bleek al meteen dat de deelnemers heel wat ervaring en kennis hadden. Uit een groep van 42 enthousiastelingen werden tien Oostendenaars met een passie voor eten geselecteerd. De tien deelnemers ontdekten van en met elkaar nieuwe bewarings- en bereidingstechnieken tijdens 8 workshops. 

Elke deelnemer creëerde zo een eigen POT Up: een eigen recept in een potje dus. Voor het marktevent maakten de deelnemers zelfs elk 100 exemplaren. De opbrengst wordt omgezet in een betaalbaar voedselaanbod voor mensen met een laag inkomen in de sociale kruidenier.

POT Up gaat over meer dan recepten. Met POT Up wil Stad Oostende duurzame en lokale voedselverhalen brengen in een potje. Elke POT Up is het resultaat van een creatieproces met nieuwkomers en mensen met wortels in Oostende. Samen creëren ze nieuwe producten op basis van lokale ingrediënten, reststromen, eigen accenten en creatieve bewaartechnieken. "Met dit product brengt Stad Oostende het verhaal van verschillende mensen en ook van verschillende culturen en smaken. Daarmee promoten we in Oostende de troeven van de diversiteit die de stad te bieden heeft. Bovendien sensibiliseren we  op die manier mensen om restjes niet zomaar weg te gooien, maar er iets lekkers mee te maken." - Schepen van Voedselstrategie Silke Beirens

Kortom: POT Up is een initiatief dat de gemeenschap verenigt om voedselverspilling te verminderen, culinaire tradities te behouden en ondernemerschap te stimuleren. Dit door voedselresten te verwerken tot nieuwe producten met een sociaal doel.

Alle verhalen én recepten staan online

De boeiende verhalen van alle deelnemers maar ook alle recepten werden verzameld op de website van Oostende. Bedankt om www.oostende.be/potup ook mee te willen nemen.

POT Up is een project van Antenne/Stad Oostende en EIT FOOD.

Natacha Waldmann

Schepen van Zorg, Welzijn & Onderwijs

T 059 25 84 59

Graag contact opnemen? Stuur ons een bericht.

e-mail