Huiswerkklassen zwaaien een bijzonder jaar uit

Share this:

Ondanks de heersende pandemie, kreeg een 40-tal lagere schoolkinderen het afgelopen schooljaar de mogelijkheid om in de verschillende wijkgerichte huiswerkklassen hun huiswerk in de beste omstandigheden te maken. De onderwijsopbouwwerker kon tijdens dit bijzondere schooljaar blijven rekenen op maar liefst 35 vrijwilligers.

 

In de huiswerkklassen krijgen kinderen na schooltijd de mogelijkheid om hun huiswerk te maken in de beste omstandigheden. 35 vrijwilligers hebben de kinderen ondersteund tijdens het maken van het huiswerk en het leren van de lessen.

Huiswerkklassen maken een verschil

Tijdens de huiswerkklassen kregen de schookinderen naslagwerken ter beschikking en konden ze gebruikmaken van een laptop.

Het accent in een huiswerkklas ligt op het huiswerkproces. Het ‘helpen’ is niet zozeer gericht op het eindresultaat, maar op het aanmoedigen, het tonen van interesse, het stellen van gerichte vragen, het aanzetten tot nadenken… Er wordt een huiswerkvriendelijke omgeving gecreëerd waar ook tijd is om te luisteren en eens te lachen.

“Het belang van huiswerkbegeleiding kan niet genoeg benadrukt worden. Naschoolse opdrachten (huiswerk, toetsen voorbereiden, projectjes,…) zijn ook een stukje de verantwoordelijkheid van de ouders. En voor sommige kinderen en ouders ligt dat moeilijk. Soms ontbreekt het aan tijd, soms ontbreekt het aan vaardigheden. Een goede begeleiding kan een groot verschil kan maken, zeker voor de meest kwetsbare kinderen. Het is mooi dat we er in dit coronaschooljaar in geslaagd zijn om de werking verder te zetten. Meer zelfs: het aanbod heeft ervoor gezorgd dat de leerachterstand bij sommige kinderen tijdens corona beperkt kon blijven”, aldus schepen Waldmann.

Bijzonder coronajaar

Vanzelfsprekend hebben de huiswerkklassen een heel speciaal schooljaar achter de rug. Het was continu zoeken naar oplossingen op vlak van veiligheidsmaatregelen, locaties, groepsgrootte, uurregeling, afspraken met de scholen. Iedere maand moest de werking zichzelf heruitvinden.

"Het is met trots dat we kunnen meedelen dat het opzet geslaagd is om tot en met juni te blijven doorgaan. Ik wil hierbij dan ook uitdrukkelijk mijn dank uitspreken naar de opbouwwerkster toe en zeker ook naar de vrijwilligers. We bieden hun daarom een mooi cadeautje aan met een etentje en TAZ-voorstelling", besluit schepen Waldmann.

Vrijwilligers gezocht

Stad Oostende zoekt nog enthousiaste vrijwilligers voor de huiswerkklassen in de Vuurtorenwijk, het Westerkwartier en Stene. Contact opnemen kan met Katrien Duthoy van Onderwijsopbouwwerk door te bellen naar 0498 92 91 47 of te mailen naar katrien.duthoy@oostende.be.