James Ensor als meester in 23 basisscholen: unieke foto-expo in de Nieuwe Gaanderijen

Share this:

In een boeiende samenwerking tussen de scholengemeenschappen 9 Beaufort en Bewonderwijs, brengen meer dan duizend leerlingen uit het eerste en tweede leerjaar ‘De Baden van Oostende’ tot leven in 2024. Het meesterwerk van de Belgische kunstenaar James Ensor staat centraal in deze creatieve en eigentijdse benadering, waarbij kinderen op speelse wijze dit iconische werk uit het oeuvre van de kunstenaar verbeelden.

‘Ensor 2024’ leeft sterk in Oostende maar ook daarbuiten. Via een ad-hocfonds ‘De baden van Oostende’ konden organisaties, verenigingen en kunstenaars, maar ook individuele burgers, kunstgaleries, bedrijven en handelszaken financiële steun van de Stad krijgen voor het realiseren van allerlei Ensorprojecten in het kader van het stadsfestival Ensor 2024. In een opmerkelijk initiatief doopten alle basisscholen van de Scholengemeenschappen Basisonderwijs Bewonderwijs & 9 Beaufort het schooljaar 2023-2024 tot het ENSOR-schooljaar.

Het is de bedoeling om elke Oostendenaar bij het project De Baden van Oostende te betrekken. Deze samenwerking tussen de scholen zorgt op een fantastische wijze voor de actieve en creatieve medewerking van de lagereschoolkinderen.

 "James Ensor blijft inspireren… Ook onze kleine Oostendenaartjes raakten in de ban van de Baden van Oostende. We zijn dan ook trots dat Oostendse scholen zich richten op jeugdige creativiteit en aan de slag gaan met ons erfgoed." - Natacha Waldmann, schepen van Onderwijs

Tableau vivant op het strand

Een van de acties binnen het project resulteerde in deze unieke foto-expo in de Nieuwe Gaanderijen in Oostende. Meer dan duizend leerlingen uit het eerste en tweede leerjaar kropen op het strand in de huid van de personages van Ensor. De markante gestreepte outfits werden door de kleine kunstenaars zelf beschilderd. Door het in scène zetten van ‘De Baden van Oostende’ maken zij op een speelse en educatieve manier kennis met het werk van de gerenommeerde kunstenaar James Ensor. De inspirerende dag vol creativiteit en kunstzinnige expressie werd vastgelegd door de fotografen Kim Claeys en Tine Lefevre.

De expo ‘James Ensor als meester in 23 basisscholen’ is van 6 maart tot en met 29 april 2024  te zien in de Nieuwe Gaanderijen – Koning Boudewijnpromenade (Zeedijk) z/n – 8400 Oostende.

Op de foto van links naar rechts: Ignaas Depotter (directeur 9 Beaufort), Gerda Colpaert (directeur Bewonderwijs), Annelies Bentein (dienst Cultuur), schepen Natacha Waldmann en schepen Bart Plasschaert.

Natacha Waldmann

Schepen van Zorg, Welzijn & Onderwijs

T 059 25 84 59

Graag contact opnemen? Stuur ons een bericht.

e-mail