Oprichting lokaal opvanginitiatief

Share this:

De vluchtelingencrisis stelt onze samenleving voor grote uitdagingen. Ook Stad Oostende neemt haar verantwoordelijkheid in deze problematiek.

De laatste jaren hebben verschillende conflicten ervoor gezorgd dat meer en meer mensen op de vlucht zijn voor oorlogsgeweld. Het grootste deel van deze mensen wordt opgevangen in hun eigen regio, maar ook landen die verder weg liggen staan voor een uitdaging. 

Stad Oostende neemt haar verantwoordelijkheid op in deze crisis en start daarom met een kleinschalig lokaal opvanginitiatief. Personen die internationale bescherming aanvragen hebben in België recht op opvang en materiële hulp, met respect voor de menselijke waardigheid. Naast de centra voor collectieve opvang georganiseerd door Fedasil of hun opvangpartners, bestaan er ook individuele – of semi-individuele – woningen die ter beschikking gesteld worden door OCMW’s als lokale opvanginitiatieven (LOI).

In de Mimosawijk start Stad Oostende binnenkort met een dergelijk LOI, in navolging van de opvang die de stad nu ook reeds voorziet voor mensen uit Oekraïne. Het gaat om gezinnen en koppels die terecht zullen kunnen in panden van de sociale woonmaatschappij die ze op termijn gaan renoveren of slopen. In 2024 komen er nog 5 woningen bij binnen dezelfde wijk

Vanuit de federale overheid worden de lokale besturen aangespoord om in opvangplaatsen voor asielzoekers te voorzien, als daar noden zijn. Dus dat betekent dat Fedasil aan onze lokale opvanginitiatieven mensen toewijst, die Stad Oostende dan begeleidt gedurende de duurtijd van hun procedure en dan verder ook richting een eigen woning. De federale overheid subsidieert het lokaal opvanginitiatief. Stad Oostende voorziet naast onderdak ook sociale begeleiding. Via het OCMW gaat Stad Oostende die gezinnen begeleiden, op vlak van school, kinderopvang, werk of lessen Nederlands.

"Als lokaal bestuur kunnen we niet met lede ogen toekijken terwijl mensen wereldwijd op de vlucht slaan. We nemen onze verantwoordelijkheid, en willen met deze opstart mensen helpen om terug een waardevolle toekomst op te bouwen. We komen hiermee ook tegemoet aan de oproep vanuit de federale regering om meer opvangplaatsen te realiseren." - Schepen van Welzijn Natacha Waldmann

Natacha Waldmann

Schepen van Zorg, Welzijn & Onderwijs

T 059 25 84 59

Graag contact opnemen? Stuur ons een bericht.

e-mail