Stad Oostende heeft een succesvol participatietraject Buitenschoolse Opvang en Activiteiten (BOA) achter de rug

Share this:

Stad Oostende wil samen met de lokale partners zorgen dat buitenschoolse opvang en activiteiten goed op elkaar afgestemd worden. In het voorjaar van 2023 heeft de Stad op verschillende manieren met ouders, kinderen, basisscholen en vrijetijdsaanbieders gesproken om te horen hoe zij de buitenschoolse opvang en activiteiten beleven. Het participatietraject leidde tot een aantal eerste aanpassingen zodat gezinnen vlotter opvang en vrije tijd voor hun kinderen kunnen regelen.

De Vlaamse overheid en Stad Oostende streven naar een geïntegreerd aanbod van buitenschoolse opvang en activiteiten (BOA) voor alle gezinnen. Dat wil zeggen dat lokale partners (Buitenschoolse Kinderopvang, Onderwijs, Vrije Tijd, Welzijn,…) zo goed mogelijk samenwerken. De Stad zoekt verbinding over de domeinen heen en plaatst de kinderen centraal.

In het voorjaar van 2023 organiseerde Stad Oostende een bevraging bij zowel ouders, kinderen, basisscholen en vrijetijdsaanbieders om de noden van de verschillende spelers in kaart te brengen.

Over de deelnemers:

 · Zo’n 38 kleuters en 33 lagereschoolkinderen gaven aan hoe zij opvang- en vrijetijdsactiviteiten aanvoelen en waar zij van dromen.

 · 18 basisscholen lieten weten hoe zij opvang op school organiseren en waar ze nog mogelijkheden zien.

 · 230 ouders deelden hun ervaring en wensen. Een kleinere groep ouders ging via een focusgesprek dieper in op bepaalde onderwerpen.

 · Meer dan 30 vrijetijdsaanbieders dachten ook na over samenwerking, afstemming, drempels en sterktes met betrekking tot opvang en vrije tijd.

Tijdens de gesprekken over buitenschoolse opvang en activiteiten vielen een aantal positieve punten op:

Oostende kinderen voelen zich het best als ze samen met hun vrienden kunnen deelnemen aan het opvang- en vrijetijdsaanbod. De ouders zijn heel tevreden over het ruime en diverse vrijetijdsaanbod in onze stad en gaven daarvoor een hoge score. De Stad kreeg ook een pluim voor de uitbouw van de vakantiewebsite en de uitleg over de werking van de Buitenschoolse Kinderopvang, speelpleinwerking pleZAND en sportkampen.

De Oostendse basisscholen geven aan dat ze tevreden zijn over de samenwerking met de Buitenschoolse Kinderopvang en de goede communicatie, informatie en activiteiten. Net als Oostendse ouders, vinden de vrijetijdsaanbieders het gevarieerde aanbod aan activiteiten een grote troef voor de Stad aan Zee. Volgens hen is er veel ervaring en knowhow aanwezig die in de toekomst nog verder versterkt kan worden.

Tijdens het participatietraject kwamen enkele verbeterpunten naar voren die snel aangepakt werden:

 ·    het digitale inschrijvingssysteem van de sportkampen georganiseerd door Stad Oostende verloopt nu op dezelfde wijze zoals het inschrijvingssysteem van speelpleinwerking pleZAND dat de ouders als gemakkelijk en flexibel ervaren.

 ·    om in te schrijven voor sport- en themakampen en speelpleinwerking pleZAND kunnen ouders nu ook fysiek terecht bij het UiTloket. Inschrijven is laagdrempelig en zonder afspraak.

 ·    de Buitenschoolse Kinderopvang belt actief de ouders op van de kinderen die op de wachtlijst staan zodra er een plaats vrij is in de voorkeurslocatie.

 ·   de diensten Sport en Jeugd slaan de handen in elkaar en experimenteren in de zomer van 2024 een eerste keer om gecombineerde activiteiten aan te bieden.

Met alle informatie op zak, over sterktes om te koesteren en wensen om waar te maken, ontwikkelen we een lokaal beleid buitenschoolse opvang en activiteiten en onderzoeken we de mogelijkheid om een proefproject op te starten.

Het volledige rapport van het participatietraject nalezen? Surf naar www.oostende.be/boa

Natacha Waldmann

Schepen van Zorg, Welzijn & Onderwijs

T 059 25 84 59

Graag contact opnemen? Stuur ons een bericht.

e-mail