Uit diverse onderzoeken blijkt dat ouderen steeds vaker een gevoel van eenzaamheid en isolement ervaren. Ook in woonzorgcentra komt dat signaal bovendrijven; de band tussen bewoners wordt in veel gevallen als oppervlakkig ervaren. Bachelor-student toegepaste psychologie Julie Verfaillie ontwikkelde een laagdrempelige tool om mensen op spontane wijze toch aan de praat te krijgen met elkaar en op die manier de bewoners dichter bij elkaar te brengen.
Mensen zijn sociale wezens. Je hebt elkaar praktisch en emotioneel nodig. Om steun te bieden als het even wat minder gaat, om gevoelens te delen, om inhoudelijke gesprekken te voeren. Onze samenleving kampt echter met eenzaamheid en de invloed van eenzaamheid is groot. Zeker als het langdurig aanhoudt, leidt eenzaamheid tot gezondheidsrisico’s, minder meedoen in de samenleving en een gevoel dat welzijn of geluk tekortschiet.
Ten strijde tegen eenzaamheid
Ook in woonzorgcentra kampen bewoners soms met eenzaamheid. Julie Verfaillie studeert toegepaste psychologie aan Howest en doet sinds februari haar stage in de woonzorgcentra Lacourt en Boarebreker. Bij individuele gesprekken met bewoners kwam vaak naar boven dat ze veeleer een oppervlakkige band ervaren met hun medebewoners. Het blijkt niet zo evident te zijn om in gesprek te gaan met elkaar of aanknopingspunten te vinden. Gesprekken lijken vrijwel enkel te lukken onder begeleiding van het zorgpersoneel. Omdat veel bewoners duidelijk meegaven dat ze dit best wel jammer vonden, kwam Julie op het idee om hierrond een afstudeerproject te maken.
Schepen van Zorg Natacha Waldmann: "Ook omgeven door mensen kan men zich eenzaam voelen, en dat zien we in de woonzorgcentra heel duidelijk. Doorheen hun leven ontwikkelen mensen vriendschappen, maar bij het verhuizen naar een woonzorgcentrum start heel dat proces opnieuw. Ouderen hebben niet meer altijd de handvaten of de energie om nieuwe relaties aan te knopen. Het project van Julie is daarom niet alleen erg innovatief, maar tegelijk ook een oplossing voor een reële nood."
Om die eenzaamheid te doorbreken ontwikkelde Julie een heuse tool. Met haar idee wil ze op een laagdrempelige manier bewoners onderling met elkaar in gesprek laten gaan over verschillende onderwerpen. Vaak wordt er gepraat over het eten, het weer… en van daaruit wil Julie graag de gespreksonderwerpen nog wat uitbreiden met onderwerpen uit het heden, maar ook uit het verleden. De tool moet mensen aanzetten om samen te vertellen en zo verbinding te creëren.
Bakje met kaarten
Zo ontstond uiteindelijk ‘De Kletspot’: een bakje met gesprekskaarten. 16 onderwerpen moeten de bewoners prikkelen om een gesprek te starten. De onderwerpen omvatten relaties, familie en omgeving, sport, oorlog, mode, rouw, … De kaarten zitten allemaal per kleur in het bakje en wachten om getrokken te worden en zo een gesprek op gang te brengen.
‘De Kletspot’ is al een paar keer uitgetest bij de bewoners. "Het is een succes, het project van Julie slaagt erin om mensen met elkaar in verbinding te brengen, en zo een nieuwe dynamiek tussen bewoners te realiseren." aldus nog Schepen Waldmann.
Share this: