Nieuwe tijdelijke locatie voor het doorgroeihuis

Share this:

Zoals in elke centrumstad zijn er in Oostende een aantal mensen zonder een vaste thuis of zonder een dak boven het hoofd. Door het coronavirus hebben heel wat diensten hun werking noodgedwongen aangepast, waardoor deze doelgroep hier niet altijd meer terecht kan. Om een oplossing te bieden, opende Stad Oostende een tijdelijke nieuwe locatie voor het Doorgroeihuis. Het betreft de vroegere assistentiewoningen Ambrozijn. "Zo kunnen we tot het normale leven hervat toch met dezelfde capaciteit blijven doorwerken" aldus schepen Natacha Waldmann.

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor de werking rond dak- en thuisloosheid in Oostende. De vaste locatie van het Doorgroeihuis in de Overvloedstraat heeft een te beperkte capaciteit om iedereen coronaproof op te vangen. Daarom werd de afgelopen maanden uitgeweken naar tijdelijke locaties.

Schepen voor Welzijn en Zorg Natacha Waldmann: "Deze winter hebben we gebruik gemaakt van de sportchalets op de Vuurtorenwijk. Dit werd als zeer positief ervaren door zowel het team als de daklozen zelf. Een goede locatie is de basis voor een sterke werking. Afgelopen winter was een positief verhaal waarbij we de mensen succesvol hebben kunnen begeleiden."

Leegstaand gebouw als oplossing

Vanaf de paasvakantie worden de sportchalets opnieuw ingezet voor vakantieverhuur. Stad Oostende zocht dus een nieuwe oplossing. De Stad wil ook in deze moeilijke tijden haar verantwoordelijkheid blijven opnemen voor al haar inwoners.

Vzw Sint-Monica bood een oplossing aan door een leegstaand pand aan de Nieuwpoortsesteenweg in Mariakerke ter beschikking te stellen van de werking van het Doorgroeihuis. Het gaat over de vroegere assistentiewoningen Ambrozijn.

Françoise Van Hoorebeke, Algemeen Directeur Sint-Monica legt uit: "Het pand van Ambrozijn is aan renovatie toe. De markt voor serviceflats is momenteel sterk verzadigd, waardoor onze vzw besliste om het pand te verkopen. Voor de 16 bewoners die er tot vorige zomer woonden, konden we intussen een passend verblijf vinden. In de tussentijd gaan wij graag in op de vraag van de stad om de locatie tijdelijk ter beschikking te stellen voor de werking van het Doorgroeihuis. Zo beantwoorden we als organisatie aan de nood om mee zorg te dragen voor kwetsbare mensen die ook in deze coronatijden niet uit de boot mogen vallen."

Het momenteel leegstaand gebouw beschikt over 16 afsluitbare entiteiten waar minstens 20 mensen kunnen overnachten. Er is bovendien nog reservecapaciteit. Daarnaast is er een ontvangstruimte, een bureel en een afgesloten buitenruimte. Het Doorgroeihuis kan er nu, met onmiddellijke ingang, terecht. De verhuis is op vrijdag 12 maart gepland.

Buurt wordt betrokken

De nieuwe verhuis wordt momenteel voorbereid. Het is de bedoeling om buurtbewoners te betrekken. Ze worden in de eerste plaats geïnformeerd met een bewonersbrief. Buurtbewoners met vragen kunnen steeds bij het team van het Doorgroeihuis terecht, de contactgegevens zullen op de brief vermeld staan. "Zolang de vaccinaties nog niet rond zijn bij deze doelgroep moeten we alle voorzorgen blijven nemen. Tot dan blijven we uiterst voorzichtig, maar willen we ook blijven inzetten op het intensief begeleiden van iedereen die geen dak boven het hoofd heeft," besluit schepen Waldmann.