Schaken op School in nieuw kleedje: Stad en lokale schaakclub slaan handen in elkaar

Share this:

Het project 'Schaken op school' zal in de toekomst door de lokale schaakclub (KOSK) worden gecoördineerd. In het verleden werd er hiervoor immers samengewerkt met een vereniging uit het binnenland. "Het lijkt ons veel logischer en waardevoller om voor de uitwerking van dit onderwijsproject een beroep te doen op de expertise van de lokale schaakclub. Op die manier wordt het schaakproject lokaal verankerd én wordt de werking van een lokale actor versterkt", aldus schepen van Onderwijs Natacha Waldmann.

Schaken op School stelt zich als doel om schaken als keuzevak aan te bieden binnen het lesurenpakket van de Oostendse lagere scholen. Schaken heeft heel wat positieve effecten op de (schoolse) ontwikkeling van kinderen. Zo wordt de creativiteit, het logisch en kritisch nadenken gestimuleerd. Het geheugen wordt sterker en doeltreffender gemaakt, het probleemoplossend denken wordt bevorderd en draagt het bij tot sociale cohesie en integratie binnen én buiten de klas.

De basisscholen ervaren het project als bijzonder waardevol. Vandaar dat het Stadsbestuur beslist heeft om hier jaarlijks een bedrag van 10.000 euro voor vrij te maken en voor de uitwerking van dit alles een overeenkomst tot eind 2025 te sluiten met de Koninklijke Oostendse Schaakkring (KOSK).

"De ervaring en expertise binnen de KOSK op het vlak van jeugdwerking kunnen dit schitterende project alleen maar ten goede komen en tot een win-winsituatie leiden voor alle betrokken partijen", stelt KOSK-voorzitter José Vandekerckhove.

"Deze samenwerking met de lokale schaakclub vloeit voort uit het voornemen van de nieuwe bestuursploeg om lokale clubs en verengingen nauw te betrekken bij de uitvoering van stedelijke initiatieven. Hierdoor wordt de werking en het bereik van de lokale verengingen versterkt. Tevens wordt schaken als sport toegankelijk gemaakt voor kinderen uit alle sociale geledingen", besluit schepen Waldmann.