Stad Oostende houdt MUG-helicopter mee in de lucht

Share this:

De MUG-heli redt jaarlijks heel wat mensenlevens. Deze werking wordt mee gefinancierd door lokale besturen. Stad Oostende draagt jaarlijks bij met 5.000 euro.

De rood-witte MUG-helikopter is voor velen herkenbaar. Dit toestel redt jaarlijks zo'n 40-tal mensenlevens. De MUG-heli is in Brugge gestationeerd en maakt deel uit van het Instituut voor Medische Dringende Hulpverlening (IMDH). "Om de jaarlijkse kosten te dekken, hangt de werking voor een stuk af van bijdrages en giften. Ook Stad Oostende draagt haar steentje bij met een jaarlijkse dotatie van 5.000 euro", verduidelijkt Schepen voor Zorg en Gezondheid Natacha Waldmann.

Uniek in Vlaanderen De MUG-heli is uniek in Vlaanderen en voert jaarlijks zo'n 700 interventies uit in West-Vlaanderen, een deel van Oost-Vlaanderen en in de Nederlandse provincie Zeeland. Na een oproep staat de interventieploeg binnen een kwartier ter plaatse. Het vliegtuig beschikt over dezelfde uitrusting die je in een MUG-voertuig aantreft. Op die manier worden jaarlijks tientallen mensenlevens gered.

Meer dan vliegen alleen Sinds het populaire VTM-programma 'Helden van hier: In de Lucht' is de MUG-helikopter geen onbekende meer, maar het IMDH doet meer dan vliegen alleen. De vereniging organiseert ook verschillende medische hulpopleidingen zoals reanimatie en EHBO. Het IMDH biedt deze opleidingen ook in Oostende aan.

"De dienstverlening van de MUG, is net als de preventiewerking van het IMDH in Oostende, een belangrijke aanvulling op de bestaande gezondheidszorg", aldus schepen Natacha Waldmann.

Op maandag 15 maart 2021 maakte Schepen Waldmann op de thuisbasis in Brugge de bijdrage van 5.000 euro over aan dokter Nicolas Müller, de bezieler en voorzitter van het initiatief.