Stad Oostende zorgt voor rookvrije omgevingen

Share this:

Stad Oostende vindt het belangrijk dat kinderen en jongeren rookvrij kunnen opgroeien en steunt daarom de nieuwe federale wetgeving rond roken. Vanaf 31 december is het onder meer verboden om te roken op speelpleinen en sportterreinen en aan de ingang en uitgang van gebouwen waar veel kinderen komen, zoals scholen, kinderopvang en bibliotheken. Op 31 mei, Werelddag tegen Tabak, start de Stad een campagne op voor rookvrije omgevingen.

Vanaf 31 december 2024 wordt het rookverbod uitgebreid, dankzij de nieuwe wetgeving van de Federale Overheid. De Stad steunt de maatregelen volledig en lanceert een campagne voor rookvrije omgevingen.

De focus ligt op plekken waar veel kinderen komen.  Kinderen en jongeren kopiëren vaak het gedrag van mensen waar ze naar opkijken. En dat is ook het geval met roken: zien roken doet roken.  Net daarom start de Stad op 31 mei, Werelddag zonder Tabak, met de campagne voor de rookvrije schoolomgevingen. De campagne wordt de komende maanden uitgerold naar andere plaatsen en gebouwen in de stad.

"Zien roken, doet roken. En ieder kind verdient schone en gezonde lucht. Zowel actief als passief roken is een bekende oorzaak van ziekte. We willen hier een positieve rol spelen in de gezondheid van kinderen en zetten in op een preventief beleid. " - Natacha Waldmann, schepen van Welzijn

Nieuwe wetgeving breidt rookverbod uit

Vanaf 31 december 2024 verandert de wet en mag je niet meer roken op:

 - speelterreinen

- sportterreinen en skateparken

- kinderboerderijen

- attractieparken

- dierentuinen

Het was al verboden om te roken in:

- scholen

- kinderdagverblijven

- buitenschoolse kinderopvang

- woonzorgcentra, rust- en verzorgingstehuizen

- ziekenhuizen

- bibliotheken

Maar voortaan is het hier ook verboden om te roken aan de ingang en uitgang. Het rookverbod geldt altijd. Ook buiten de openingsuren.

Roken in cijfers 

Uit de lokale gezondheidsenquête blijkt dat 12% van de Oostendenaars dagelijks rookt. Dat zijn meer dan 8.500 personen of meer dan een volledig gevuld voetbalstadion. Zeven op de tien rokers hebben spijt dat ze ooit begonnen zijn met roken.

Ook over de invloed van roken op de gezondheid zijn de cijfers duidelijk. In dit land is roken de grootste vermijdbare oorzaak van kanker. Dagelijks sterven er bijna veertig Belgen door roken, wat neerkomt op 14.000 mensen per jaar.

Rookverbod

Sinds 2009 is het al verboden om te roken in gebouwen die publiek toegankelijk zijn zoals cafés en restaurants. Het is bewezen dat een wettelijke rookverbod een effectieve strategie is om meeroken te verminderen. Na elke nieuwe invoering van een rookverbod is er zelfs een daling van het aantal dodelijke hartaanvallen te zien. Bovendien vinden zeven op de tien Belgen dat alle plekken waar kinderen komen, rookvrije omgevingen moeten zijn. 

Meer info op: www.oostende.be/rookvrij

Natacha Waldmann

Schepen van Zorg, Welzijn & Onderwijs

T 059 25 84 59

Graag contact opnemen? Stuur ons een bericht.

e-mail