Werken aan diversiteit in woonzorgcentrum Lacourt - Multiculturele namiddag zet de toon.

Share this:

 Oostende is een superdiverse stad. Een stad waarin we met iedereen moeten kunnen en leren samen leven onder het motto ‘Allemaal Oostendenaar’. In een woonzorgcentrum is dit niet anders. Iedereen heeft zijn eigen verhaal, bewoners én medewerkers. Bewoners heb je van allerlei pluimage. In een woonzorgcentrum komt het allemaal samen: man-vrouw, arm-rijk, opgeleid en minder opgeleid,…  Iedereen met zijn eigen, gekleurd levensverhaal. Dat maakt het samenleven in een woonzorgcentrum mooi, maar soms ook een uitdaging”, aldus Schepen Silke Beirens.

De laatste jaren is het personeelsbestand ook verrijkt met verschillende medewerkers uit andere landen. Gekwalificeerd personeel dat de diversiteit in een woonzorgcentrum mooi accentueert. Het is een kwestie van leren omgaan met elkaar. Bijvoorbeeld tijdens een animatienamiddag waarbij het woonzorgcentrum bewust experimenteert met de taal, de kunst en natuurlijk… de keuken van de landen van enkele medewerkers met een allochtone achtergrond.”, gaat Schepen Silke Beirens verder.

Met deze activiteit willen we de medewerkers van vreemde origine eens op een andere manier in de kijker zetten bij de bewoners. Nu horen we vaak bij bewoners dat ze een minder goed contact hebben met hen omdat ze elkaar niet goed verstaan en af en toe zijn er ook bewoners die negatieve vooroordelen hebben. Om de band tussen bewoners en ALLE medewerkers te versterken, kwam het idee om tijdens een animatienamiddag de medewerkers van vreemde origine de kans te geven zich voor te stellen aan de bewoners.”, aldus Marianne Compernolle – Dienstverantwoordelijke Animatie.

 

Met de medewerkers van de animatie is een programma uitgewerkt waarbij een vijftal medewerkers het beste van zichzelf geven: een kleine voorstelling van het land, de gewoontes, religie, cultuur, de keuken, typische zaken, enz.

“Dit wordt voor de eerste keer georganiseerd. Een echt experiment voor iedereen. Vooral voor de medewerkers zelf is het ook een hele stap. We hopen op een succes, zodat deze culturele namiddag ook in de toekomst kan herhaald worden. Rekening houden met diversiteit, is eigenlijk een basishouding waaraan dagelijks gewerkt wordt. Dit soort activiteiten moet daar nog meer toe bijdragen.”, aldus Brigitte Waschulewski – Dagelijks verantwoordelijke van WZC Lacourt, zelf geboren in Duitsland.

Het werd in ieder geval een smakelijke namiddag.

Op het menu:

 

 Rita (Noorwegen):

Toastje met zalm

Maritese (Filipijnen):

Macaronisalade

Maja blanca

Fruitsalade

 

Gawa (Tibet) :

Schilderijen

 

Evelina(Litouwen):

Litouwse broodsalade

Zoet dessert

Gina-drankje

 

Brigitte (Duitsland):

Choucroute met Duits brood

Zoet dessert

 Brigitte: (België):

Warme wafeltjes