Bezoek van Gambiaanse Delegatie uit zusterstad Banjul

Share this:

Vertegenwoordigers van het stadsbestuur van Banjul, zusterstad van Oostende, zijn van 21 tot 28 augustus op bezoek in onze stad aan zee. Vandaag werd de delegatie officieel verwelkomd in het stadhuis door het College van Burgemeester en Schepenen. De vertegenwoordigers zullen deze week in dialoog gaan met personeelsleden van verschillende stadsdiensten en organisaties.

Stad Oostende en Banjul, hoofdstad van Gambia, onderhouden sinds 2003 een actieve stedenband waarbij wederzijds respect en uitwisselingen van kennis en ervaring centraal staan. Van 21 tot 28 augustus bezoekt een delegatie uit de zusterstad Stad Oostende. Het bezoek van de delegatie uit Banjul kadert in het uitwisselen van ervaringen tussen vertegenwoordigers van steden uit de Europese Unie enerzijds en lage inkomenslanden buiten Europa anderzijds.

Europese projectsubsidie

In 2019 ontving de stedenband een Europese projectsubsidie van 3 miljoen euro waardoor de samenwerking nog een stuk intenser werd. Intussen bevindt het EU-project zich in de laatste fase. Dankzij die middelen en de ondersteuning door Stad Oostende kon de Banjul City Council (BCC) haar stedelijk beleid op het vlak van vergroening, afvalbeheer en duurzame ontwikkeling aanzienlijk versterken.

Sterk partnerschap

Het bezoek onderlijnt het sterke partnerschap die nu al twintig jaar bestaat en die het persoonlijke en professionele leven van vele inwoners van Banjul en Oostende heeft beïnvloed. De stedenband heeft het leven van heel veel personeelsleden van beide steden, studenten middelbaar en hoger onderwijs, onderzoekers en medewerkers van diverse organisaties op een heel concrete manier mee vormgegeven en verrijkt.

Bezoek aan het College van Burgemeester en schepenen en Gemeenteraad

Tijdens het bezoek zullen de vertegenwoordigers van Banjul City Council (BCC) de kans krijgen het College van Burgemeester en Schepenen (CBS) en de Gemeenteraad te ontmoeten. Verder zullen ze in dialoog gaan met personeelsleden van diverse stadsdiensten en organisaties.

De delegatie bestaat uit:

Abdou Aziz Gaye - Deputy Mayor / Ward Councillor van Box Bar

Tunko Jammeh-Ward Councillor van Soldier Town

Bintou SM Jaiteh-Ward Councillor van Campama

Abdoulie Boss Gaye-Ward Councillor van Portuguese Town

Momodou Bah-Ward Councillor van Half Die

Ousman Jobe - City link coordinator 

De delegatie werd ontvangen op het College van Burgemeester en Schepenen op vrijdag 23 augustus. Ook de ambassadeur van Gambia, Jobarteh Pa Musa, en de ereconsul van de Republiek Gambia voor het Vlaams Gewest, Peter De Roo, waren aanwezig. Op maandag 26 augustus staat een bezoek aan de Gemeenteraad op de planning.